Moneybird Checkout ‘gratis’ shoppingcart

Wil jij online gaan verkopen, maar schrik je van je prijzen voor een beetje knappe shoppingcart. Terwijl je nog niks verkocht hebt en je ook niet weet of er überhaupt wel markt gaat zijn voor wat jij te bieden hebt. Dan wil je liever niet direct een langlopend abonnement afsluiten.

Heb je toevallig al een Moneybird abonnement? Moneybird is een superhandig boekhoudpakket en de ontwikkelaars van dit platform blijven meer en meer opties toevoegen. Zo hebben ze op 2 juni 2021 de update ‘verkoop je producten gemakkelijke online met de Moneybird Checkout’ vrijgegeven.

Het opzetten van je ‘shop’ is super simpel. Je moet wat voorbereidend werk doen en dan kun je meteen aan de slag. Hoe werkt het?

Stap 1: Zorg dat jouw Moneybird gekoppeld is met Mollie

Mollie is een systeem dat betalingen voor je regelt en Mollie is in de basis gratis. Je betaalt namelijk alleen per transactie. Er zijn geen minimumkosten, geen vaste contracten en geen verborgen kosten. Bij Mollie betaal je dus alleen voor geslaagde transacties.

Aanmelden bij Mollie vraagt wel even wat tijd om alle gegevens aan te leveren en ervoor te zorgen dat alle checks worden gedaan. Maar als je dat proces eenmaal hebt doorlopen ben je ready to go en kun je Mollie (je betaalsysteem) koppelen met Moneybird (je boekhoudpakket).

Stap 2: zet de Moneybird Checkout aan

Op dit moment (juni 2021) is de Moneybird Checkout nog in bèta (moeilijk woord voor dat het nog in ontwikkeling is). De volgende stap is dus dat je naar ‘instellingen’ moet gaan en vervolgens kunt kiezen voor ‘bèta’. Op die pagina kun je het schuifje omzetten naar Moneybird Checkout ‘aan’.

Moneybird Checkout beta features

Stap 3: product aanmaken in Moneybird

Kies vervolgens voor producten en klik op de groene knop ‘toevoegen’.

Moneybird Checkout producten

Je krijgt het volgende scherm te zien (als je het vinkje aanzet voor ‘online verkopen’):

Moneybird Checkout velden

Je kunt nu alle benodigde gegevens invullen. Het is een beetje omslachtig, maar als je op opslaan drukt en daarna het product weer bewerkt, dan kun je ook een afbeelding toevoegen. Heb je dat allemaal gedaan, dan krijgt jouw nieuwe product een link (helemaal onderaan het scherm):

Moneybird Checkout link

Klik op de link (en die link kun je dus ook delen) en dan zou de Moneybird Checkout voor jouw product er zo uit kunnen zien:

Moneybird-Checkout-betaalpagina

Voordelen van de shopping cart van Moneybird

Als jij je boekhouding al regelt met Moneybird dan is het super dat ze nu ook zonder extra kosten een Shoppingcart leveren.

Wat is er zo fijn:

 • Het is dus in feite gratis (naast je normale abonnementskosten voor Moneybird, maar die betaal je al omdat je je boekhouding in Moneybird doet). Je betaalt alleen als je ook daadwerkelijk iets verkoopt.
 • Als je de opstart-handelingen gedaan hebt is het vanaf dat moment supersimpel om even een nieuw product aan te maken en direct te starten met verkopen. Dat is echt wel anders als je een complete webshop wilt bouwen. Dat laatste is nu helemaal niet nodig.
 • Je hoeft geen extra koppelingen aan te leggen om de facturen van je verkopen in Moneybird te krijgen. De facturen zitten meteen in Moneybird.
 • Ik vind de Moneybird Checkout pagina (dus de pagina waarop je klanten een product bij je af kunnen rekenen) er nog best goed uitzien.
 • Je kunt een aparte workflow aanmaken om opvolgmails te sturen naar je kopers.

Nadelen aan de Moneybird Checkout

Yep er zijn ook nadelen. En weet dat dit nog maar een bèta-versie is, dus ik ben ervan overtuigd dat er zeer binnenkort ook alweer ‘problemen’ opgelost worden.

Wat vind ik jammer:

 • De shoppingcart is gratis, maar je betaalt wel per verkoop. Het percentage is 3% en dat is best veel. Stel dat je een product hebt van € 1000,- dan betaal je dus alleen al voor deze transactie € 30,- aan Moneybird. Dat is echt veel geld. En Mollie is ook gratis, tenzij je daadwerkelijk iets verkoopt. De tarieven van Mollie zijn een stuk lager, maar dat komt er dus ook nog eens bij. Maar goed, voor betaalsystemen betaal je eigenlijk altijd, dus welke shoppingcart je ook kiest, voor Mollie betaal je toch per transactie.
 • Je kunt kiezen voor zakelijke bestelling, maar daar zie ik geen btw-nummer staan. Bij een zakelijke bestelling wil je dat natuurlijk wel weten.
 • Het bedrag op de ‘salespagina’ wordt inclusief btw getoond. Dat vind ik jammer. Ik zeg dat mijn product € 47,- kost, maar op de Checkout staat € 56,87. Dat bedrag klopt natuurlijk, want dat is het bedrag inclusief btw. Maar particuliere klanten rennen hierdoor hard weg. Ik zou dus liever de uitsplitsing van het bedrag zien staan.
 • Als je digitale producten verkoopt dan wil je ook direct leveren. Dat is namelijk gebruikelijk. Het zou dus fijn zijn als je meteen een koppeling kunt maken om de levering van je digitale product op te starten. Die mogelijkheid zie ik (nog) niet. Je kunt wel de melding aanzetten dat als iemand koopt, dat je dan een mail ontvangt. Als je dan zo’n mail ontvangt kun je natuurlijk direct naar je laptop om het leveren van je product te regelen. Maar als je echt stevig gaat verkopen, dan wil je hier een geautomatiseerde oplossing voor hebben.

Samenvattend

De Moneybird Checkout is perfect als je even snel een link wilt maken om een product te verkopen. Eenmaal opgezet is het appeltje-eitje om een product aan te maken en de link te delen met een mogelijke koper. Of om de link gewoon onder een knop op je website of in je mail te zetten.

Verder is de Checkout ook perfect als je nog twijfelt of je ook maar iets gaat verkopen. Als je echter wel gaat verkopen, dan wordt deze shoppingcart een dure hobby. Dan kun je veel beter een shoppingcart nemen waar je maandelijks een vast bedrag betaalt. Maar dat zijn zorgen voor later en voor nu is het een prachtige oplossing.

Kortom: fantastische extra service op toch al een superfijn boekhoudpakket en ik geef de Moneybird Checkout nu al een dikke 8 (nu dus al terwijl de hele feature nog in bèta is).

Lees jij dit verhaal en denk je dat je toch een uitgebreidere shoppingcart nodig hebt dan die van Moneybird? Dan heb ik nog een andere fantastische optie voor je. Kijk dan eens naar Autorespond. Daar kun je niet alleen een abonnement op een shoppingcart nemen, maar daar kun je ook meteen je autoresponder (dus mails versturen) regelen en de affiliate module krijg je er dan nog eens gratis bij. Lees hier meer over de oplossing van Autorespond.

PS: Meer weten over manieren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide blog over online geld verdienen.

2 gedachten over “Moneybird Checkout ‘gratis’ shoppingcart”

 1. Dank voor deze nuttige evaluatie.
  Het nadeel van de hoge kosten (3%) en dat je het (nog) niet kunt automatiseren met bijvoorbeeld Mailchimp, maakt dat ik toch maar voor iets anders ga kiezen. Stripe of Mollie denk ik? Groet!

  Beantwoorden
  • Hoi Sandra, geen idee hoe het werkt met Mailchimp, maar ik weet wel dat ik perfecte koppelingen heb voor klanten met Autorespond en met Mailblue. Kan me niet voorstellen dat Mailchimp dan niet kan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie