Keuzestress, hoe je het als sneeuw voor de zon laat verdwijnen

Keuzestress

Gek word ik ervan en ik vraag me echt af of ik de enige ben. Ik kan mijn mailbox niet openen of er zit wel een aanbieding in en op Facebook komt het ene na het andere interessante aanbod voorbij. Weer een webinar, weer een training, nog een tool die je niet mag missen. En ik weet het, ik doe er keihard aan mee. Ik ben Virtueel Assistent en ik help mijn opdrachtgevers met het uitdenken en in de markt zetten van deze producten.

Maar als ik nu even niet denk als VA, maar als mens of als ondernemer. Wat moet ik op een bepaald moment kiezen? Het is om tureluurs van te worden en bij alles wordt gezegd dat je dit echt niet mag missen. Ik zou makkelijk al mijn verdiende geld weer kunnen investeren in tools, cursussen en trainingen. Maar is het zinvol? Ik denk het niet, zeker niet alles en zeker niet op dit moment. Maar wat dan wel en wat dan nu?

Waar sta je en wat heb je echt nodig?

En toen zag ik het Groeifasen-webinar van Ellen de Lange-Ros. Ik wilde eigenlijk niet kijken, want ik heb al zoveel webinars gezien. Maar ik ben toch blij dat ik het gedaan heb, want Ellen gaf mij een geweldig inzicht. Je kunt je keuzestress enorm beperken door eerst goed te kijken waar je staat. In welke groeifase zit jij met jou bedrijf? Wat heb je in die fase nodig?

Ellen zei nog iets heel belangrijks. Wil je als ondernemer succesvol zijn, dan kan je eigenlijk niet zonder business coach. Iemand die verder is dan jij en die je helpt om een volgende stap te zetten. Of eigenlijk moet je het omdraaien: (bijna) alle succesvolle ondernemers hebben een business coach. Dé vraag is echter niet: wie is jouw business coach? Nee, dé vraag is: wie is dit jaar jouw business coach?

Wie past bij jou in deze fase van je ontwikkeling en wie kan jou het beste verder helpen? Dat hoeft helemaal niet de duurste en de beste business coach van het land te zijn. Sterker nog, het kan heel goed zijn dat die persoon juist niet goed voor je is. Waarom: omdat die coach al veel te ver is. Jij hebt nog stappen te maken en als je gaat kopiëren van iemand die al veel verder is dan jij, dan sla je essentiële zaken over en loop je vast.

Een duidelijk pad

Heerlijk, dat ruimt op! Ik ga heel goed kijken waar ik sta en welk stapje ik nu zou moeten zetten. Waar wil ik naar toe en wat heb ik dan echt nodig? Ik kan vervolgens al die andere aanbiedingen naast me neerleggen. Voor nu in ieder geval. First things first en wie weet komt die aanbieding, die ik nu laat liggen, later nog van pas. Weg met de keuzestress, neem logische stappen en doe die stappen goed.

Ik ben dit jaar ingestapt in het coachingsprogramma van Francis Keek en in het licht van dit verhaal bekeken, was dat de perfecte stap voor mij. Francis helpt me om een plan te ontwikkelen dat heel goed past bij deze blog. Ik ga namelijk ondernemers helpen om alleen die mensen een aanbod te doen, die daar blijkbaar behoefte aan hebben. En dat helemaal automatisch! Mijn plan is in ontwikkeling, maar als het klaar is, ben jij de eerste die ik er meer over vertel. Zo, en nu jij! Wat wordt jouw volgende stap? De stap die je NU moet zetten? Ik lees je antwoord graag onder deze blog.

Hartelijke groet en veel groeiplezier!

Liesbeth

Plaats een reactie