Als ik dit 30 jaar eerder had geweten!

Als ik had geweten

Als ik iets veel gedaan heb in mijn leven, dan is het wel lezen. Daarbij moet je niet alleen denken aan gewone leesboeken, maar zeker ook aan studieboeken. Alles wat maar enigszins interesse bij me opwekt, dat lees ik. Ik breng een bezoekje aan de bibliotheek en lezen maar. Zo haal ik al jaren en jaren makkelijk twee boeken per week en en dat zijn dus inmiddels uhhhh heel veel boeken.

Even terug naar de studieboeken. Toen ik klaar was met mijn studie Technische Bedrijfskunde heb ik mijn studieboeken in een grote vuilniszak gedaan. De boeken van vier jaar studie konden daar niet in, de vuilniszak was te klein. En al die kennis zat op dat moment in mijn hoofd. Die boeken had ik allemaal van kaft tot kaft doorgewerkt, vaak meerdere keren.

De eye-opener

En toen las ik het boek ‘SmartReading, lees een boek per uur‘ en daarin stond een tip! Als ik die 30 jaar geleden had gekregen dan had ik mezelf in mijn studietijd zoveel tijd en frustratie kunnen besparen! Ik wil je de tip natuurlijk graag vertellen. De tip is als volgt: bepaal eerst je leesdoel en ga dan pas lezen.

Voor studenten is de tip nog iets concreter. Ga eerst op zoek naar oude tentamens of examens en lees de vragen goed door. Als je vervolgens dáárna je boeken erbij pakt, dan ga je zien dat je oog als vanzelf op de antwoorden valt. Het is overigens niet zo dat je de rest van het verhaal niet meer leest. Dit is natuurlijk slechts een van de tips, maar voor mij is het zo’n belangrijke. En het werkt als een tierelier. Als je eerst bepaalt wat je zoekt, dan lijkt het wel alsof er een interne radar in je hoofd aan het werk gezet wordt. Een radar die je binnen no-time van het ene antwoord naar het andere antwoord brengt.

Ik werkte altijd andersom: eerst het boek doorwerken, samenvatting maken, samenvatting leren en dan pas oude tentamens maken. En dat ging soms helemaal fout. Dan had je toch niet die dingen uit het boek gehaald die de docent belangrijk vond. Daarom is deze tip zo goed: draai het om! Dat werkt veel beter en grote kans dat het uiteindelijke resultaat ook beter is.

Ik ben nu natuurlijk geen student meer, maar ik gebruik de tip nu vaak. Even pas op de plaats en eerst bedenken wat ik uit een boek wil halen. Of eerst goed begrijpen wat een opdrachtgever van me vraagt, voordat ik de documenten ga lezen die meegestuurd zijn. Dat is natuurlijk sowieso altijd een goed idee, maar nu zit er voor mij een extra dimensie aan. Mijn radartje gaat aan om zo snel mogelijk de benodigde informatie te vinden en dat scheelt dan meteen weer voor de uren voor mijn opdrachtgever.

Tips zijn altijd welkom

Ik ben heel erg benieuwd of jij ook dit soort fantastische tips voor mij hebt. Het mag natuurlijk in de vorm van een boek (graag zelfs ;-)), maar je mag het me ook vertellen in een reactie onderaan de blog.

Hartelijke groet,

Liesbeth

 

Plaats een reactie