Het was toch ook raar!

We blijken het gewoon te kunnen, energie besparen. Nu de tarieven door het dak gaan letten we ineens massaal op ons verbruik. En blijken we met veel minder gas en elektriciteit toe te kunnen. Maar is het niet een beetje raar dat we dat niet al veel langer deden?

Ja joh, laat maar lopen

Om een voorbeeld te geven: ik denk dat het alweer 20 jaar geleden is dat ons neefje bij oma logeerde en hij ging zijn tanden poetsen. Oma had zo’n kraan met een hendel en neefje gaf een goeie mep tegen de hendel waardoor het water voluit uit de kraan gutste. Maar zoals zo vaak, hij moest nog wat vertellen en liep dus doodleuk de badkamer uit. Tandenborstel en tandpasta in de hand en nog even vertellen over een avontuur dat hij die dag had beleefd.

Snap ik, maar het water stroomde al die tijd uit de kraan. Daar kan ik dus niet tegen en ik viel behoorlijk uit. Of hij dit normaal vond? Neefje keek naar me of hij water zag branden (deze woordgrap kan ik niet laten). Had ie nog nooit over nagedacht. Ik zei tegen hem dat hij zijn tanden kan poetsen met 1 kopje water. Meer is er echt niet nodig. Ik vraag me nu nog af of dit idee ooit op vruchtbare bodem is gevallen. Waarschijnlijk pas op het moment dat de tarieven van water de pan uit rijzen ?.

Speciaal een dag om een warme trui te dragen

Zo ook met energie. Ik loop regelmatig in het donker met de hond en ja, dan kan ik het niet laten om door de ramen van huizen te kijken. Dan zie ik zo vaak mensen op de bank zitten met alleen een hemdje aan en soms zelfs in korte broek. Midden in de winter als het vriest dat het kraakt. Dat is toch niet nodig?***

Nog zoiets (ik ga nu helemaal los merk je wel). Dat er op scholen een speciale warmetruiendag is. Ik vind het echt niet meer dan normaal dat je in de winter een trui draagt en ik juich het dan ook toe dat we daar weer naar toe gaan. Stoppen met verspillen van kostbare energie en vroeger waren ze zo gek nog niet. Ik ken verhalen van mijn overgrootouders en grootouders die lange rokken droegen en dan een stoofje (zoek het maar eens op) opwarmden. Kreeg je een soort verwarmde tent onder die lange rok en zo verwarmde je jezelf en niet een hele kamer.

Ben ik zelf een heilig boontje?

Doe ik alles goed? Nee hoor, ik heb dit jaar pas een Oodie gekocht (bedankt voor de tip Ann) waardoor ik nu veel minder stook in mijn werkkamer. En als ik het ’s avonds koud heb ga ik lekker naar bed, zet ik even mijn elektrische deken aan en verwarm ik dus ook mezelf en niet de hele ruimte. Nog een optie: afgelopen week had ik een online vergadering met een groepje ondernemers en we hebben het serieus gehad over voor een werkgever gaan werken. Want in kantoren is het wél warm. Best een idee, een soort carpoolen maar dan voor energie. I love it.

Wat ik zo jammer vind is dat er eerst een crisis moet zijn voordat we actie ondernemen. Dit hadden we al heel veel eerder kunnen doen. Dat had veel vervuiling en klimaatschade kunnen schelen.

Dit is net zo goed raar

Na al die gemopper is het natuurlijk wel de bedoeling dat ik dit verhaal weer terugleid naar ondernemen ?. En ik kijk dan ook naar mezelf, waar wacht ik zelf eerst op een crisis voordat ik actie onderneem? Ik heb dat bijvoorbeeld gedaan met mijn nieuwe website, daar heb ik meer dan een jaar tegenaan gehikt voordat ik eindelijk serieus op zoek ben gegaan naar iemand die me kon helpen. Dat was Dijk van Rootcase en hij heeft mijn nieuwe website helemaal gebouwd zoals ik ‘m wilde.

Mijn website is qua navigatie misschien niet de handigste, maar ik heb naar compromissen gezocht en die heeft Dijk voor me verwerkt. Ik ben er blij mee.

Komt dat wachten op een crisis je bekend voor? Dat je eerst een flinke omzetdaling moet hebben voordat je denkt ‘ik mag wel weer eens een optimaliseringsslag op mijn website maken’. En dan heb ik het vooral over de teksten.

Maak je het je bezoekers niet te moeilijk, voelen ze drempels om iets aan te vragen of snappen ze je aanbod niet goed genoeg en doen ze daarom niks? Daarin kijk ik graag me je mee en ik heb daarvoor een pilot-aanbod. Met al die prijsstijgingen dus een kans op een meevallertje.

Liesbeth

*** Even een belangrijke opmerking: ik weet heel goed dat lang niet iedereen energie verspilt en verspilde. Zeker mensen die het financieel niet breed hebben. En het breekt mijn hart als ik hoor en zie dat mensen zelf gas af laten sluiten omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen. Dat ze met een zelfgemaakt kacheltje op basis van kaarsen een heel huis moeten verwarmen. Dat is de andere kant, dan slaan we ook weer veel te ver door.

Plaats een reactie