Heb jij last van het bedrieger-syndroom?

IMG_0554Iedereen heeft zijn eigen talenten, maar helaas zien we dat vaak zelf niet. Nee, we concentreren ons eerder op wat we niet kunnen. En dan komt het bedrieger-syndroom al snel om de hoek kijken. Je gelooft niet dat je goed bent in wat je doet en je verwacht ieder moment dat er iemand komt om je te ontmaskeren. Dat er ineens op je deur geklopt wordt en dat daar dé experts staan die je bevestigen in het feit dat je geen idee hebt wat je aan het doen bent. “U rommelt maar wat aan en wij hebben u door.”

Laat je niet gek maken, je bent als ondernemer niet voor niks succesvol geworden. Je doet iéts goed, dat kan niet anders. En als je faalt dan is dat in ieder geval een teken dat je het geprobeerd hebt. Laat die negatieve gedachtes dus los en vervang ze door positieve gedachtes. Want jij wilt de wereld verbeteren, jij wilt mensen helpen en jij wilt zelf groeien en je verder ontwikkelen.

Zelf ben ik geïnspireerd geraakt tijdens een cursus die ik volg. Daar kreeg ik een complimenten-pot die gevuld werd met post-its met daarop dingen die ik goed gedaan heb. Successen, talenten en overwinningen. En die zijn er, als je ze maar wilt en kunt zien. Iedere keer wanneer ik iets goeds doe, gaat er een nieuw briefje in de pot. En als die zogenaamde experts dan aan de deur staan, dan kan ik met een gerust hart zeggen dat ze gelijk hebben. Nee, ik heb de wijsheid niet in pacht en soms doe ik ook maar wat. Maar ik heb succes, het werkt en ik word er gelukkig van. De beste stuurlui hebben altijd al aan wal gestaan en laat ze daar lekker. Vertrouw op jezelf, vaar je eigen koers en wees succesvol.

Je hoeft niet alles te weten en te kunnen. Beseffen dat je ergens niet goed in bent is ook krachtig. Schakel dan een expert in en zorg dat je je zaakjes voor elkaar krijgt. Compassie is het sleutelwoord. En vooral compassie met jezelf, want vaak zijn we zelf onze grootste criticus. Welk compliment heb jij jezelf vandaag gegeven? Ik hoor het graag van je en nodig je van harte uit om een reactie achter te laten.

Plaats een reactie