Heb jij je ideale klant al gevonden?

good-422550_640

Hoe idealistisch jouw beweegredenen ook zijn geweest om een bedrijf te starten, uiteindelijk heb je toch klanten nodig om je onderneming tot een succes te maken. En of een klant dan een ideale klant is, is niet zo belangrijk. Of toch wel? Als je het mij vraagt dan zeg ik “ja, het is heel belangrijk om je ideale klant te vinden.” Waarom? Dat leg ik je graag uit.

Als ondernemer kan je niet voor iedereen werken, dat is gewoonweg onmogelijk. Als je dan toch moet kiezen, kies dan voor je ideale klanten. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor je klant. Stel je eens voor dat je alleen maar met mensen werkt die je helemaal begrijpen, die aan een half woord genoeg hebben, die dezelfde doelen hebben als jij en dezelfde wensen. Heerlijk toch! Zoals het werken met sommige mensen voelt als trekken aan een dood paard, zo gaat het met deze klant als vanzelf. Je krijgt een energie-boost en dat zorgt ervoor dat jullie samen bergen kunnen verzetten. Klanten die niet jouw ideale klanten geef je met plezier door aan je conculega’s. Of iemand je ideale klant is is namelijk geen waarde-oordeel over wie dan ook. Het is gewoon een constatering. Deze klant past wel bij mij en deze niet. Die past dan weer bij iemand anders en zo is iedereen gelukkig.

Hoe vind je dan die fijne klant? De enige die je op dit moment kunt beïnvloeden ben je zelf. Jij moet zorgen dat je laat zien wie jij bent. Dat kan bijvoorbeeld op je website, op Social Media en op netwerkbijeenkomsten. Laat jezelf zien, vertel wat jij belangrijk vindt, spreek de taal van je doelgroep en laat je passie zien. Daar komt dus wel wat soul-searching aan te pas om antwoord te vinden op bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wie ben jij?
  • Wat vind jij belangrijk?
  • Wat zoek je?
  • Wat zou jij je klanten graag bieden?

Als je eenmaal duidelijk hebt wat je zoekt en wat je te bieden hebt dan komt het aan op communiceren. Op de juiste manier jouw doelgroep aanspreken, zodat ze een goed gevoel bij je krijgen en al ja gezegd hebben voordat ze überhaupt contact met je opgenomen hebben. Als ze dan contact met je opnemen en het totaalplaatje blijkt te kloppen, dan heb jij die ideale klant gevonden waarvan je energie krijgt en waardoor jullie allebei kunnen gaan schitteren.

Weet jij wie jouw ideale klant is en weet je hem/haar ook te bereiken? Ik hoor het graag van je en nodig je van harte uit om een reactie achter te laten.

Plaats een reactie