Dit is creepy!

Afgelopen week kreeg ik een oefening voorgesteld voor mijn ogen. Voor die oefening was het de bedoeling dat ik een voorwerp met felle kleurtjes en een beetje structuur zou zoeken.

Easy de peasy, mijn Rubiks Cube ligt altijd nog achter me in de kast. Die had ik echter ooit door de war gemaakt en niet meer goed gekregen. Dit leek me een mooi moment om het weer eens te proberen om de puzzel op te lossen.

Ik heb daarvoor al jaren en jaren een geprinte handleiding liggen en die pakte ik uit de kast. Omdat het niet meteen lukte nam ik de kubus ’s avonds mee naar beneden en mijn lief zag me komen en zei ‘aha, heb jij zitten Googelen op Rubiks Cube oplossen?’  Ik kon oprecht zeggen dat ik dat NIET had gedaan.

De kubus heeft alleen op mijn bureau gelegen, ik heb de geprinte handleiding uit de kast gepakt en een paar pogingen gewaagd om de kubus op te lossen. Maar ik heb echt helemaal NIETS  op de computer gedaan. Ik heb er niet over gepraat, niks over opgezocht. De kubus lag alleen in het zicht en ik heb ‘m in mijn handen gehad. En toch kregen we meteen voorgestelde berichten over een Rubiks oplossen.

Dat is toch raar! Dat vind ik dus heel erg creepy. Want blijkbaar heeft mijn computer wel ‘gezien’ dat ik met een kubus aan het worstelen was. ‘Zal ze wel willen weten hoe je die op kunt lossen en geef ik alvast ongevraagd informatie.’

Of is de nieuwe technologie van Elon Musk al zover uitgerold dat je computer je gedachten kan lezen en dat je geen geheimen meer hebt voor welk apparaat dan ook? Hebben hackers dan toch gelijk? Ik heb een paar jaar geleden een boek gelezen over hackers die niks meer vertrouwen en die zelfs hun mobiele telefoons buiten het gebouw houden waar ze met elkaar overleggen. Vond ik overdreven. Maar dat is het blijkbaar niet.

Zo hoorde ik al jaren geleden van een stel dat lekker thuis zat te lunchen en ineens met elkaar in gesprek was over dat de keuken misschien aan vervanging toe was. Ook zij hadden NIETS met een computer gedaan op het gebied van keukens. Ze hadden alleen in hun eigen huis met elkaar gesproken. En ’s avonds hadden ze wel ineens keuken-advertenties aan hun broek hangen.

Heb jij dit ook wel eens/herken je dit? Wat vinden we hiervan? Want ik vind dit toch wel ver gaan. Blijkbaar kijkt de camera op mijn computer mee ook als de camera niet aan staat. Ik heb nooit zo’n punt gemaakt van schending van mijn privacy en ik accepteer zonder blikken of blozen alle cookies. Maar dit brengt het begrip schending van privacy naar een heel nieuw level. Of overdrijf ik?

Ben benieuwd wat jij hiervan denkt/vindt.

Ik zie je!

Liesbeth

PS: Waar mijn computer geen reclame meer over hoeft te geven is mijn nieuwe e-reader. Die heb ik inmiddels gekocht en ik ben er zo blij mee. Lees hier mijn review over de Kobo Libra Colour

Plaats een reactie