Waarom de woorden die je kiest er toe doen

Lang heb ik dé corona-discussie ver van me gehouden, maar vandaag wil ik me er toch in mengen. Niet met een oordeel over wel of niet gevaccineerd. Wel met een oordeel over de woorden die gebruikt worden. Ik schaar mezelf niet voor niets onder de tekstschrijvers en ik ben me er zeer van bewust dat woorden ertoe doen.

Als voorbeeld wil ik 1 tv-spot uitlichten waar ik me al een tijd over verbaas. Het spotje is van de Rijksoverheid en duurt slechts 20 seconden. In die 20 seconden worden 2 zinnen gepropt die de vrijwilligheid van wel of niet kiezen voor vaccinatie compleet de grond in boren.

De woorden die je kiest

Welke zinnen hoor ik? Direct al de eerste ‘DOORDAT steeds meer mensen gevaccineerd zijn kunnen we de verplichte anderhalve meter loslaten’. Is dat zo? Alleen maar daardoor? Denk het niet. Ik denk dat het ook komt omdat we geen handen meer schudden, het gebruik van mondkapjes en vooral ook omdat die ellendige 3 kussen niet meer hoeven (yes, er zijn niet veel hoeraatjes voor corona, maar dit is er een). Vergeet ook niet dat de verplichte anderhalve meter voorbij is (op dit moment) maar dat ik het eigenlijk wel prettig vind. En ik heb het gevoel dat veel mensen dit met mij hebben en dat er dus ook echt nog steeds meer ruimte gehouden wordt.

Volgende zin ‘Hiermee kan iedereen naar binnen, ook als je NOG niet gevaccineerd bent’. Die NOG, dat doet het hem. Het is dus niet de vraag óf je je laat vaccineren, maar de vraag is wannéér je het gaat doen. En die vaccinatie gaat er dus linksom of rechtsom komen. Als je de zin nog eens leest: hij kan prima zonder het woordje nog. ‘Hiermee kan iedereen naar binnen, ook als je niet gevaccineerd bent’. Dan zeg je exact hetzelfde zonder die extra lading erop te leggen.

Nog iets wat een ‘expert’ gezegd zou hebben ‘Dat ‘ze’ alle niet-gevaccineerden maar op een eiland zouden moeten zetten’. Een andere expert ‘ALLE mensen die niet-gevaccineerd zijn zullen corona krijgen’. Is dat zo? En zelfs als het zo is, dan weten we ook dat er een grote groep geluksvogels is die weinig tot geen last hebben van een corona-besmetting. Gelukkig is er maar een relatief kleine groep waar het echt mis gaat. Hoor je bij die groep dan is dat uiteraard vreselijk en ik moet er niet aan denken dat ik long-covid krijg. Maar laten we ook bij de feiten blijven, dat is gelukkig, gelukkig, gelukkig maar een kleine groep.

Waarom?

Mijn grote vraag is waarom? Wat is er gebeurd met de stelling dat als de grootste groep maar gevaccineerd is dat het dan goed is? En waar ik heel blij mee ben, is dat er in de afgelopen weken naar buiten kwam dat er medicijnen komen. Krijg je corona, dan kun je ook pillen nemen om te voorkomen dat je naar het ziekenhuis of zelfs de IC moet. Kijk, now we’re talking. Dan doe je pas iets op het moment dat het echt nodig is.

Denk je nu ‘die Liesbeth is zo fel, die is vast niet gevaccineerd’. Wrong, ik ben wel gevaccineerd, ook al wilde ik dat in eerste instantie niet. Ik heb een paar redenen waarom ik het wel gedaan heb:

  • Mijn lief liet zich vaccineren en ik voelde me meteen een beetje schuldig als ik het niet zou doen. Want dan zouden we nog steeds niet makkelijk en snel even naar een openbare gelegenheid kunnen.
  • Misschien een rare reden, maar op het moment dat ik mijn oproep kreeg had ik ook net een brief binnen dat onze hond Pip de jaarlijkse inentingen weer moest. Ik heb meteen een afspraak voor de volgende dag gemaakt voor Pip en toen dacht ik ‘hé, dit is niet eerlijk. Ik wil zelf niet gaan en ik dwing Pip hier wel toe. Dan moet ik zelf ook stoer zijn.’
  • Zo ongeveer op datzelfde moment zag ik een post op sociale media en ik dacht ‘zo wil ik het ook’. De mensen op de priklocatie hebben zich vast zorgen om me gemaakt. Wat zit die vrouw raar te doen. Ik was aan het mediteren mensen!
  • Mijn laatste reden gaf voor mij echt de doorslag. Je hoort vaak mensen zeggen dat ze geen vaccin nodig hebben omdat ze er alles aan doen om hun weerstand hoog te houden. Dat ze er alles aan doen om hun lichaam sterk te houden en dat hun lichaam een virusaanval dus aankan. Ik heb dat verder doorgetrokken. Ik geloof er namelijk ook in dat mijn lichaam heel veel aankan. En dan kan mijn lichaam dus ook het vaccin aan. Ik heb het vaccin genomen, ik vertrouw erop dat het goed is voor het grote geheel en ik vertrouw erop dat mijn lichaam de ‘rotzooi’ die ingespoten is allang heeft verwerkt. Mijn lichaam kan dat! Dat ieniemienie beetje vloeistof krijgt mijn lichaam er in no-time onder.

Even voor de duidelijkheid, ik heb geen behoefte aan verhalen hoe slecht vaccineren is en wat er allemaal in zou zitten. Het is gebeurd, ik heb het gedaan en de vaccinatie ligt al maanden achter me. Het is goed zo.

Propaganda

Maar goed, terug naar de woorden. Naar de vaccinatie-propaganda. Want wat ik het allerergste vind is dat er zo’n polarisatie ontstaat. Het ‘het is hún schuld dat het nog niet goed gaat met corona’. En dat is gewoon te kort door de bocht. We hebben nog maar zo kort te maken met corona, we weten niet wat de beste oplossing is. Ik denk zelf dat we over een jaar of 10 pas weten wat de effecten van vaccineren zijn en dat we ook over een paar jaar pas weten wie er ‘gelijk’ had.

Ondertussen geloof ik in vrijheid en in verbinding. Dat we dit samen doen. En we kunnen al beter niet meer lichamelijk te dicht bij elkaar komen, laten we dan geestelijk nog wel de verbinding zoeken. Daar krijg je geen corona van. Ik pleit er dus voor om elkaar in de waarde te laten en te stoppen met DOORDAT en NOG en al die andere dwingende woorden.

Vertrouw erop dat we dit allemaal op ons eigen manier aanvliegen en dat we allemaal ons best doen om dit virus zo snel mogelijk kwijt te raken. I rest my case.

Geniet van je weekend en blijf gezond!
Liesbeth

PS: ik heb nog veel meer artikelen geschreven. Je kunt ze hier vinden. Veel leesplezier gewenst ?.

Plaats een reactie