Dan neem je toch tijdelijk een baan

Heb je het ook gemerkt? Ik kreeg de laatste weken ineens brieven van pensioenfondsen van vroegere werkgevers. Met het bericht dat ik een klein pensioentje had en dat ik dit pensioen af mocht kopen.

Klein pensioentje

Allereerst klein pensioentje. Ik vind het nog wel meevallen. Er was een fonds dat vertelde dat ik een pot van ruim 3000 euro had. Als ik het geld nu vrij liet komen zou ik ruim 2000 euro op mijn rekening gestort krijgen. Als ik de pot liet staan zou ik op mijn pensioengerechtigde leeftijd ruim 100 euro per jaar aan uitkering krijgen. Daar word ik natuurlijk niet vrolijk van, want ruim honderd euro per jaar is per maand bijna niks.

Maar dat afkopen. Leuk dat je nu ruim 2000 euro zomaar kunt krijgen. Maaruh, daar moet je wel 52% belasting over afrekenen. Kortom van die leuke pot van 3000 euro blijft misschien 1000 euro over.

Maar het ergste van alles is dat ik meerdere van die kleine pensioentjes heb. En het is alles wat ik heb. Ik wil helemaal niet dat het geld uitgekeerd wordt. Ik wil vanaf mijn 67e een leuke uitkering naast de AOW hebben, zodat ik comfortabel kan leven.

1 grote pot

Wat ik dus echt wil is al die pensioentjes bij elkaar vegen en storten in een grote pot die door kan groeien tot mijn pensioen. Geen afkoop en afrekenen met de belastingdienst, maar gewoon doorstorten naar een geblokkeerde rekening. Maar als je als ZZP’er geen pensioenfonds achter je hebt staan dan kan dat niet. Dat kan alleen als je een werkgever hebt. Als ZZP’er kan je wel sparen voor je pensioen maar dat is dan blijkbaar een derde pijler pensioen, terwijl een pensioen via een werkgever een tweede pijler pensioen is (of andersom). Daartussen mag je niet schuiven, je mag geen geld van een tweede pijler naar een derde pijlen storten. Het mag wel, maar dan moet je eerst afrekenen met de belastingdienst en daarna mag je het overblijvende geld storten.

Pensioengat

Zucht. Dus zo stimuleert de overheid mensen om te sparen voor hun pensioen. Ik bedacht nog een list, want als je een pensioengat hebt (en dat zou ontstaan door de afkoop van de potjes), dan mag je geld storten om dat gat te dichten. Over dat bedrag kan je weer belasting terugvragen. Nu verdien ik als ZZP’er echt leuk, maar ik haal bij lange na die 52% aftrek niet die ik wel moet betalen als ik mijn oude pot ophef. Kortom: Ik wil sparen voor mijn pensioen, maar het wordt me onmogelijk gemaakt, want ik mag niet schuiven tussen de pijlers.

Neem tijdelijk een baan

En dan zegt de adviseur van mijn ‘oude pensioenfonds’ dus ‘het enige wat u kunt doen is tijdelijk ergens in dienst treden en zorgen dat u daar bij een goed pensioenfonds komt. Haal dan al uw oude pensioenpotjes over en als dat geregeld is, kunt u met een gerust hart weer uit dienst gaan. Al uw pensioentjes zitten dan in 1 pot en dat kan dan verder groeien’. Maar lieve overheid, dit kan de bedoeling toch niet zijn? Wij, de ZZP’ers, zijn de motor van onze economie. Wij maken van niets iets. We verdienen ons eigen geld en hebben nul zekerheid, zeker als je ons vergelijkt met werknemers. En nu wordt ons door ouderwetse en achterhaalde regelgeving ook nog eens de kans ontnomen om dat beetje pensioen dat we opgebouwd hebben op een fatsoenlijke manier onder te brengen.

Daarom mijn oproep:
Beste overheid,

Willen jullie er alsjeblieft voor zorgen dat wij, ZZP’ers, op een eenvoudige manier ervoor kunnen zorgen dat wij een goed pensioen voor onszelf opbouwen. Het zou zo fijn zijn als jullie de betuttelende regeltjes op heffen, zodat het mogelijk wordt om kleine pensioentjes een-op-een over te boeken naar een geblokkeerde pensioenrekening. En of dat nu een tweede pijler of een derde pijler is, dat vinden wij niet zo spannend. Wat wij wel spannend vinden is dat iedere hardwerkende ZZP’er ook na zijn of haar pensioen voor zichzelf kan zorgen. Dat willen jullie en dat willen wij als ZZP’er ook.

Laten we het niet leuker maken, maar gewoon makkelijker. Dan kunnen we noodgrepen als ‘tijdelijk een baan zoeken om onze pensioenpot veilig te stellen’ meteen van onze to-do lijst schrappen. We hebben het al zo druk met de motor van de economie te zijn.

Alvast bedankt.

Hartelijke groet,
Liesbeth de Korte

1 gedachte over “Dan neem je toch tijdelijk een baan”

  1. Ik heb idd ook zo’n brief gehad. Van een potje wat ik destijds in loondienst aanvullend gestart was om mijn – toen al pensioengat – te dichten. Maar na 2 jaar of zo werd die regeling weer gestopt, waardoor ik echt een 3x niets potje had opgebouwd waar ik niets mee kon doen. Gelukkig mag ik nu wel dit deel overhevelen naar de ‘reguliere’ pensioenopbouw uit loondienst van destijds. Dat kon de afgelopen (meer dan) 10 jaar ook al niet. Dus dat is nu opgelost.

    Het zou fijn zijn als er een mogelijkheid komt dat mensen zelf pensioen kunnen opbouwen zonder dat het verplicht wordt gesteld. Zodat je zelf kunt bepalen wat je kunt missen en wat je nodig hebt. Of wat je wilt opbouwen.

    Niet alleen voor de ZZP’ers. Er zijn ook veel kleine bedrijven die niet een collectief pensioenregeling hebben voor de medewerkers. Die niet bijdragen aan de pensioen opbouw voor hun medewerkers. Die niet onder een CAO vallen. Ook die mensen moeten zelf iets opbouwen/regelen. Heb ik ook ooit uitgezocht en was een mega dure grap wat ik als alleenstaande niet kon betalen. Ik weet dat de lijfrenteverzekering bestaat. Maar wat ik ingewikkeld vind is dat de regelingen steeds gewijzigd worden waardoor ik voorzichtig ben geworden om een verzekering af te sluiten. Wat nu zinvol en interessant is, kan straks niet meer bestaan. Zoals de aanvullende pensioenpot die ik destijds gestart was. Of die spaarregelingen via de werkgever destijds (premiespaar en spaarloon).

    Er is niet voor niets al een tijd een discussie gaande over pensioenregeling voor de ZZP’ers. Er zal iets gecreëerd moeten worden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie