Zo maak je een aanklikbare link in een pdf (die wél werkt): update 2024

Als Virtueel Assistent breng ik veel tijd door op internet en ik zie ook best vaak interessante weggevers. Ik sta dan ook op een heleboel e-maillijsten ingeschreven ?. Maar wat ik regelmatig zie en echt zonde vind? Dan ontvang ik een waardevol e-book waar de nodige linkjes in zijn verwerkt, maar die linkjes werken niet. Als je een e-book geschreven hebt dan verstuur je dit document natuurlijk niet als Word-document. Zou je dit doen, dan hebben de lezers de mogelijkheid om je bestand aan te passen. En dat wil je absoluut niet. Je maakt er dus een pdf van en wat zie je dan ineens? Getver, je linkjes werken niet meer. En nu?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niks te doen. Als je lezers genoeg interesse hebben, dan klikken ze op de link en als die niet werkt dan typen ze de url wel over. Gemiste kans, want je zult zien dat veel mensen het gelijk opgeven.

Hoe ik een aanklikbare link in een pdf maak

Er is een supersimpele tool, hij is gratis en registreren is niet nodig. Als je bestand niet al te groot is (kleiner dan 10 MB of 100 pagina’s), kan je direct aan de slag. Deze tool heet PDFescape. Bekijk hieronder mijn video, dan laat ik je zien hoe je snel een aanklikbare link in je pdf maakt. Ben je meer een lezer? Lees dan verder onder de video.

Stap voor stap:

 1. Sla je Word-bestand op als pdf. Doe jezelf een groot plezier en zorg dat de plekken waar je linkjes wilt zetten er ook al uit zien als linkjes. Kortom: blauwe tekst met een streep eronder (of hoe jouw linkjes er ook uit zien). Want als je anders in de tekst linkjes gaat plakken dan zien jouw lezers niet dat iets een link is. Daar wil je dus van tevoren voor zorgen dat dit al goed staat. Ook al werken de linkjes nu nog niet, maar dat gaan we oplossen in de volgende stappen;
 2. Ga naar www.pdfescape.com;
 3. Kies voor de button ‘free online’;
 4. Kies voor upload PDF to PDF-escape;
 5. Upload je file (die je in stap 1 hebt gemaakt);
 6. Klik op het eerste icoontje onder het logo ‘insert’;
 7. Je ziet nu 6 opties, kies voor ‘link’;
 8. Je hebt nu 2 keuzes, url of page. Ik ga er van uit dat je een url wilt, maar page kan ook heel handig zijn als je een pdf met meerdere pagina’s hebt. Dan kun je ook een link maken naar een volgende pagina. In dit stappenplan ga ik er van uit dat je een url wilt;
 9. Selecteer met je muis het gebied waarin je de aanklikbare link wilt hebben. Dat kan de tekst zijn waarachter je een link wilt plaatsen, maar het kan ook een afbeelding zijn. In dit systeem maakt het niets uit waar je een link wilt zetten, als je maar een gebiedje selecteert;
 10. Er verschijnt een scherm waarin je de juiste url in kunt geven;
 11. Doe dit voor alle linkjes die je in de pdf wilt plaatsen;
 12. Klik in de linkerkolom in PDF-escape op het rode blokje (Save);
 13. En vervolgens op het groene blokje (Download);
 14. Ga naar je downloadmap en open het pdf-bestand en check of alle linkjes werken.

Bonustip

In de linkerbovenhoek van pdf-escape staat niet alleen de optie ‘Link’ maar ook de optie ‘Form Field’. Heb je een Word-document waarin je blokken hebt gemaakt om je lezers de mogelijkheid te geven om antwoorden/tekst in te voeren? Ook die mogelijkheid valt weg in een pdf-bestand.

 1. Kies dan niet voor de optie Link, maar voor de optie Form Field;
 2. Kies Text Paragraph en selecteer het hele blok waarin de lezer mag typen. Het blok wordt nu groen;
 3. Klik met je cursor in de linkerbovenhoek van het blok en pas indien nodig het lettertype en grootte aan (klik daarvoor ‘edit’ aan in de rode bovenste balk van PDF-escape). Die optie staat boven je document (als je de cursor binnen het vak hebt geplaatst)
 4. Herhaal dit voor alle blokken in je document;
 5. Kies wederom voor het groene blokje (Save en Download) en je zult zien dat je nu een pdf-bestand hebt waarin mensen hun antwoorden kunnen typen.

Vind je deze tips handig, dan nodig ik je uit om deze blog te delen. Heb je nog aanvullingen op mijn tips, dan hoor ik die ook graag natuurlijk. Zo helpen we elkaar.

Voortschrijdend inzicht

Inmiddels is het 2023 en deze blog staat al een paar jaar online. En ik krijg regelmatig dezelfde vragen.

Hoe krijg ik het lelijke rechthoekje om mijn link weg?

Mensen mailen me regelmatig met het probleem dat ze een gebiedje geselecteerd hebben waar ze een link willen en dat dit gebiedje een kader heeft. Er staat ineens een vierkantje om de tekst dat gemarkeerd is als link. Superlelijk natuurlijk en dat wil je niet.

Ik heb geen idee waarom dat gebeurt. Ik heb het zelf nog nooit gehad. De enige oplossing die ik tot nu toe gevonden heb is uithuilen en opnieuw beginnen. Dus opnieuw het kale document uploaden en opnieuw een kadertje trekken en er een link achter zetten. Meteen het document even downloaden en kijken of het nu wel goed gaat.

Ik hoop voor jou dat je niet een shitload aan linkjes moet plaatsen, maar gelukkig is dat meestal niet het geval. Fingers crossed dat het nu wel goed is en dat de lelijke rechthoekjes niet meer verschijnen om je linkjes.

Mijn ’tegoed’ is ‘op’ bij PDF-Escape en ik mag niet meer gratis

Ik heb ook al een paar keer de vraag gekregen dat het er op leek dat iemand te vaak iets in PDF-Escape heeft gebruikt en dat je moet upgraden (dus betalen). Ook dit heb ik nog nooit zelf gehad en dat probleem omzeil ik door een andere browser te gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld Safari en Chrome en zo zijn er nog veel meer. Dat kan helpen om weer ‘nieuw’ te lijken voor een tool.

Wat ook kan is een privé-venster openen en dat je anoniem het internet op gaat. Ook dan kan een tool je weer als ‘hé, jou ken ik nog niet’ markeren.

Laatste optie is gewoon een tijdje wachten. Dat je bijvoorbeeld in een nieuwe maand ineens geen melding meer krijgt. Hoe dan ook, ik doe alles gratis in PDF-escape.

Hartelijke groet,

Liesbeth

P.S.: Naar aanleiding van dit artikel heb ik al een heleboel vragen gekregen, waaronder bijvoorbeeld de vraag ‘hoe maak je een link van een document dat helemaal geen link heeft’. Op deze (en andere vragen) geef ik antwoord in het vervolg op deze blog ‘zo maak je een aanklikbare link in een pdf’.

62 gedachten over “Zo maak je een aanklikbare link in een pdf (die wél werkt): update 2024”

  • Beste Liesbeth, het verhaal is heel duidelijk en begrijpelijk. Maar ik krijg het niet voor elkaar, omdat ik voor mijn ‘in te voegen document’ geen url kan invullen.
   Het probleem: ik heb mijn CV op 1 A4tje Pdf gemaakt en daarbij alleen mijn vorige werkgever en huidige aangegeven. Daar onder wil ik dan een linkje naar een volgend PDF met daarin mijn overige werkervaring. Beiden staan natuurlijk op mijn eigen C-schijf. Hoe krijg ik het aanvullende document dan extern benaderbaar?

   Beantwoorden
   • Hoi Mariët,

    Die url moet je wel hebben. Daar heb je een paar mogelijkheden voor:
    – Heb je een website waarin je die pfd in de media kunt plaatsen? Als je dat doet, dan krijgt je pdf een url op jouw website en die kan je delen.
    – Heb je misschien Dropbox? Ook in Dropbox krijgt een document een url en die kan je delen. Belangrijk: dan moet je altijd onthouden dat je het document niet mag verplaatsen of mag deleten in Dropbox, want dan werkt de link meteen niet meer.
    – Er zijn vast nog meer plekken die een url genereren op het moment dat je daar een document zet en dat heb je nodig.

    Succes,
    Liesbeth

    Beantwoorden
    • Het is gelukt! Door het op te slaan in one-drive en daarna de link in te vullen in het document in pdf-escape. Bedankt voor je tip mbt drop-box

     Beantwoorden
 1. Je blog heeft mijn dag gered Liesbeth!
  Ik moest een pdf met klikbare links maken voor een klant – ik ben ook virtueel assistent – en jouw tip over deze supertool was right on top. Dankjewel.

  Beantwoorden
   • Kun je in plaats van een url ook een bestand linken. In dit geval heb ik een document index waarvan de document op de harde schijf staan. Graag zou ik de bestanden vanuit de index openen.

    Beantwoorden
    • Mark,

     Ik weet niet of je goed begrijp, want het is me niet helemaal duidelijk wat je met een document index bedoelt.
     Wat je kunt doen als je een document hebt -> dit document in de cloud zetten (bijvoorbeeld Dropbox, dan krijgt je document een link/url en die link kan je delen).
     Wat je ook kunt doen met een document is dat document in je Media zetten in je WordPress website. Dan krijgt dat document ook een link/url.

     Dus wat ik eigenlijk wil zeggen is dat als je een document in een ander document wilt delen dan is het volgens mij het handigst dat je ervoor zorgt dat dat document een link krijgt. En als je het originele document dan ooit aanpast, dan komt de meest recente informatie ook in die link terecht. Of andere optie: de informatie uit dat document gewoon delen in je pfd (als bijlage bijvoorbeeld).

     Liesbeth

     Beantwoorden
 2. Hoi Liesbeth,

  Goed om te weten dat deze tool bestaat! Weet je toevallig ook of het mogelijk is om de linkjes te openen in een nieuw venster? Nu verdwijnt de pdf bij elke link die ik aanklik en dat is voor onze klanten niet wenselijk. Ik hoor het graag!

  Beantwoorden
  • Hoi Lieke, als ik Google op dit probleem dan zie ik dat dit nog niet zo makkelijk op te lossen is en in pdf-escape is geen mogelijkheid om de link op een nieuw tabblad te laten openen. Daarom zou ik een list verzinnen. Deel de link van de pfd op je websitepagina en zorg dat dat document in een nieuw tabblad opent. Dat kan je kiezen als je een link op je website zet (tandwieltje achter de link en dan kiezen voor ‘openen in nieuw tabblad’). Dan opent de pdf in een nieuw tabblad en blijft je website in het origineel geopende tabblad open staan. Je lezers kunnen dan altijd terug naar het tabblad en de pdf opnieuw openen.
   Je kunt je lezers ook de tip geven om de pdf op te slaan (en dus niet in de browser te lezen) maar het als document op de computer op te slaan. Voordeel 1: dan hebben ze het bewaard en kunnen ze het zo weer oppakken als ze nog eens willen lezen. Voordeel 2: als je dan op een link klikt opent de internetbrowser en blijft de pdf gewoon open staan als document.

   Beantwoorden
   • Hoi Liesbeth, weet jij of dit inmiddels mogelijk is? Ik heb een PDF met een link (aanbieding) en wil die aanbieding laten openen in een nieuw venster. Ben benieuwd of dat haalbaar is. Dank alvast voor je reactie!

    Beantwoorden
    • Hoi Chantal,

     Hier heb ik al eens eerder naar gezocht in pdf-escape en toen kon het niet. Ik ben er natuurlijk nu weer ingedoken en ik zie nog steeds geen optie om de pdf te openen op een nieuw tabblad. Het zou natuurlijk kunnen dat dit wel kan in de betaalde versie, maar in de gratis versie van pdf-escape zie ik de mogelijkheid niet.

     Dan is er nog 1 andere oplossing: de link in een andere tool maken. Ik zag bijvoorbeeld dat Adobe het blijkbaar wel kan. Maar hoe dat werkt dat weet ik niet.

     Sorry dat ik geen fijner antwoord voor je heb en als jij de oplossing vindt om wel in een nieuwe tab te openen dan hoor ik dat graag van je.

     Hartelijke groet,
     Liesbeth

     Beantwoorden
 3. Hallo Liesbeth,
  ik heb een vraag, hoe plaats ik een link in een PDF bestand van een andere PDF bestand? dus niet naar een link op het internet.
  ik werk namelijk in een technisch bedrijf en daar hebben we Schema tekeningen in PDF en dan zou het mooi zijn als je op een voorwerp klikt op een tekening
  dat je dan wordt verwezen naar een andere tekening. zo kan je dus iets veel sneller opzoeken in de schema’s

  met vriendelijke groet,
  Danny!

  Beantwoorden
  • Hallo Danny,

   Ik zie 2 oplossingen:
   1. Zet de andere tekening in je media (dus op je website). Als je dat doet dan krijgt die tekening een eigen url. Die url kan je dan onder de link plaatsen, maar dan ga je dus wel naar een internetpagina.
   2. Als je een link maakt in pdf-escape dan kan je kiezen voor url (zie dan optie 1) maar je kunt ook kiezen voor page. Volgens mij werkt dat zo: zet die andere tekening als bijlage in je document (dus in hetzelfde document). Die bijlage staat dan op een bepaalde pagina. Als je een link maakt, kies je voor ‘page’ en kies je het paginanummer waar de tekening in jouw document staat.

   Succes,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 4. Dag Liesbeth,
  Leuk en interessant onderwerp. Ik heb nu zelf een clickable pdf laten maken. Echter wordt nu gezegd dat deze alleen op een computer/laptop clickable is. Dus als je de pdf opent op je mobiele telefoon op op je tablet, dan kun je de linkjes niet gebruiken. Klopt dat? Of heb jij een oplossing?
  Dank voor je reactie.
  hartelijke groet, Ivanka

  Beantwoorden
  • Hoi Ivanka,

   Ik kan wel linkjes in pdf’s openen op mijn telefoon. De enige linkjes die ik niet kan openen zijn linkjes naar een programma dat ik niet op mijn telefoon heb. Kan dat het zijn?

   Als ik jou was zou ik het gewoon eens testen. Stuur je pdf naar je telefoon en kijk of het werkt.

   Groetjes,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 5. Ha Liesbeth,
  Ik heb je tip opgevolgd en inderdaad, ik kan in mijn pdf-bestand linken van de inhoudsopgave naar verschillende pagina’s. Deze linkjes werken alleen niet op mijn smartphone. Het je een idee hoe ik dit zou kunnen oplossen?
  Dank je,
  Marjolijn

  Beantwoorden
  • Hoi Marjolijn,

   Ik denk dat je nu tegen de grenzen van de smartphone aanloopt. Ik had het gisteren toevallig zelf dat ik op een iPad een pdf wilde openen en dat dat niet lukte. Ik denk dat dat gewoon niet gaat op een iPad en misschien ook wel niet op een telefoon. En dan kan je nog zoveel instellen in linkjes, maar dan gaat het niet werken.

   Zou dat het kunnen zijn? Dat je geen pdf-reader (of app) op je telefoon hebt?

   Liesbeth

   Beantwoorden
 6. Bedankt Liesbeth voor je goede bruikbare tip!

  Bij mij werken de linkjes ook op mijn mobiel. Ik denk dus dat het idd aan (de instellingen van) je mobiel ligt.

  Waar ik nog even nieuwsgierig naar ben is of je pdf’s kan maken die meeschalen met je beeldscherm. Dus als je een pdf op mobiel opent dat de letters dan groter en dus leesbaarder zijn… Leuke vraag waarvan ik niet weet of jij daar antwoord op weet 🙂

  Groetjes,
  Monique

  Beantwoorden
  • Hoi Monique,

   Volgens mij kan dat niet. Ik download bijvoorbeeld ook wel eens boeken die in pdf zijn en op je e-reader kan je ook niks doen om dat beter te maken. Daarom delen sommige schrijvers juist hun boeken in pdf. Dan kan je ze wel lezen, maar het is niet fijn. Of als je letters groter maakt dan moet je met de pagina gaan schuiven omdat niet meer de complete tekst op 1 scherm staat en dat moet je dan voor iedere bladzijde weer doen. Dan ben je het zo beu en dan koop je het boek toch maar (en dan is de schrijver blij).

   Dus volgens mij is meeschalen van een pdf niet mogelijk. Wat ik soms wel doe: als het mogelijk is om de tekst op te pakken van een pdf dan kopieer ik die tekst en plak ik het in Pages (Apple-programma). Daar kan je de tekst dan exporteren naar e-Pub. En als die e-Pub vervolgens opent dan kan je wel schalen. Helpt dat je?

   Groetjes,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 7. Bedankt Liesbeth !

  Een supertip. De leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de nieuwsbrief van onze fotovereniging is nu optimaal.
  Ook onze externe communicatie kan nu een stuk professioneler.

  You made my day !

  Rik

  Beantwoorden
  • Hoi Danielle,

   Je geeft me maar weinig informatie maar ik denk dat ik snap wat je me vraagt :-). Volgens mij bedoel je dat je een link wilt maken in een pdf en dat die link doorverwijst naar een andere pdf of naar bijvoorbeeld een Word-bestand. En dan heeft dat bestand een url nodig anders kan je geen link maken. Ik heb daar 2 oplossingen voor (en ik denk dat er vast nog meer zijn). Je kunt het document opslaan in Dropbox en dan kan je in Dropbox een link maken naar het document. Nadeel: als je het dan ooit uit je Dropbox gooit of verplaatst, dan werkt de link meteen ook niet meer. Andere optie: zet het document op je website in de media-bibliotheek. Je pdf of je Word-document heeft dat meteen een url (die kan je kopiëren en plakken in je pdf) en ik zie wel dat als je dan op die link klikt dat een Word-document dan gedownload wordt.

   Helpt je dit?

   Groetjes,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 8. Microsoft Word voor Mac (versie 16:33)

  In Word kies je bij “Opslaan als” voor:
  1) “PDF” bij de “Indeling”.
  2) Gewenste map bij “Locatie”
  3)Selecteer je de optie “Geschikt voor elektronische distributie en toegankelijkheid”. Doe je dit niet dan vervallen de linkjes.

  Kies vervolgens voor “Exporteren”. Je zal zien dat in het PDF de linkjes dan gewoon werken.

  Uitgezocht door Jan Willem

  Beantwoorden
 9. Fantisch dat je dit deelt met zovele Liesbeth.
  Ik moet een uitnodiging maken ,doe ik met publisher en converteer naar pdf maar helaas werken mijn linken voor inschrijving niet meer dan…
  Ga ik het even via uw manier uitproberen en hopen dat het me lukt!
  Alvast bedankt!
  btw: ik ben geen grafische vormgever, gewoon admin bediende 😉

  Beantwoorden
 10. Hallo Liesbeth,

  Wat een duidelijke uitleg, erg bedankt!
  Ik heb twee vragen:
  – soms lukt het me niet om de url te kopiëren (vanuit een word-bestand) en in het PDF-escape programma te plakken
  -de linkjes die ik in mijn pdf heb gemaakt werken perfect! Als ik ze wegklik, wordt mijn pdf-bestand echter ook gesloten. Is er een manier om er voor te zorgen dat je dan weer teruggaat naar het pdf-bestand?

  Vriendelijke groeten,
  Jacoline Waleson

  Beantwoorden
  • Hallo Jacoline,

   Wat je sowieso moet doen is zorgen dat de link (ook de link naar een andere pdf) in een nieuw tabblad opent. Dat is een optie bij het maken van je link in de pfd. Daardoor opent de link waarop iemand klikt in een ander tabblad en als je dat sluit staat je oorspronkelijke pdf nog gewoon open. Dat is wat je inderdaad wilt.

   En een url kopiëren uit Word doe ik eigenlijk nooit. Ik klik op de link in Word en dan opent er als het goed is een pagina in je internet-browser. Ik kopieer dan de url uit de adresbalk in mijn browser, zodat ik zeker weet dat deze link werkt. En dat doet ie, anders was de pagina niet geopend.

   Ik hoop dat ik je hier mee geholpen heb.

   Hartelijke groet,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 11. Hallo Liesbeth,
  gezien je creatieve oplossingsvaardigheid durf ik het aan om jou een min of meer vergelijkbaar probleem voor te leggen…
  Als ik muziek- of filmfragmenten opneem van youtube, dan sla ik die op in OneDrive mbv ‘4KvideoDownloader’. (Een tool trouwens die ik van harte kan aanbevelen omdat het youtube fragmenten niet alleen opneemt en opslaat, maar tegelijk ook ontdoet van alle randzaken.).
  Allemaal prima natuurlijk, maar wat is dan het probleem?… Als ik iemand een document wil opsturen met daarin zo’n hyperlink (dus getransformeerde youtube URL), dan lukt dat niet in PDF (wel in Word). Scherper gesteld: het probleem is dus NIET het in een pdf-document invoegen van een URL (jouw oplossing toont aan dat dit prima kan), maar het invoegen van een hyperlink(!) in een pdf-document. Dát lukt niet. Althans, dat lukt míj niet.
  Misschien zit ik dan inderdaad toch vast aan Dropbox of zo? Of misschien heb jij een suggestie?… Alvast dank!

  Beantwoorden
  • Hoi Silvio,

   Dit was even een hersenkraker, ik ben zelfs in Google gedoken om uit te vinden wat het verschil is tussen een hyperlink en een url.

   Ik denk dat ik je vraag snap: je hebt een download gemaakt van een video en die download wil je vervolgens (na aanpassing van de inhoud) weer delen. En het lukt je niet om de link van die aangepaste versie in een pdf te krijgen.

   Dan denk ik dat dit hetzelfde probleem is als wanneer je een document probeert te delen op Facebook. Dat gaat ook niet, dat gaat alleen als je er een deelbare link van maakt. Dat doe ik inderdaad met Dropbox of ik zet het document in de Media-sectie van mijn website (dan krijgt het document ook een url). En als je dan die url deelt (vanuit Dropbox of vanuit de media van je website) dan werkt het wel.

   Note to self :-): dan mag je dat document niet weghalen van die plek, want dan werkt het niet meer. Heb ik dus een keer gedaan. Was ik Dropbox aan het opruimen en ik dacht ‘dat document kan hier wel weg’. Meteen berichtjes van bezoekers ‘het opent niet meer’. O ja, daarom stond dat document daar in Dropbox :-).

   Ik hoop dat het zo lukt.

   Groetjes,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 12. Hallo Liesbeth,
  de afgelopen weken was ik te druk met andere zaken; ik zie nu je reactie.
  Alvast dank. Ik ga het uitproberen!. Moet eerst Dropbox-account reactieveren/aanmaken.
  Ik hou je op de hoogte!

  Beantwoorden
 13. Hallo Liesbeth.

  ActiefMedia (Noord-Nederland) is gaan publiceren van foto’s met een actieve foto-app welk doorlinkt naar bij een afbeelding ( in de papieren krant), behorende video.
  Ik zoek voor mijn VERS VAN VANDAAG ( bit.ly/39QgZyu ) een dergelijke oplossing, waarbij van een papiertje niet een QR-code maar daarnaast ook een bit.ly op een foontje doorlinkt naar de bedoelde pagina ( met een wisselend bestand). Zou je mij als leek wegwijs kunnen maken? Want nietb iedereen ken de optie QR-code of heeft een QR-reader gedownload, maar heeft uiteraard wel de camera op de handy (en opent misschien ook met GoogleLens oid.
  Het lukt me nu om deze link (actief) te publiceren op mijn website fanvanfryslan.nl

  Beantwoorden
  • Hoi Henk, volgens mij kan dat niet. Als ik je goed begrijp wil je in een papieren krant een bit.ly-link in de tekst zetten en als mensen daar een foto van nemen dat ze dan naar de video achter die link gaan. Daar is juist die QR-code voor, daar kan dat wel mee. Ik geloof niet dat dat met een link kan. Wat je wel kan doen is mensen gewoon vragen om naar die link te gaan, maar dan zou ik er geen bit.ly van maken maar juist een link die heel makkelijk is (anders is het zo’n geklungel met intypen en dan doe je het weer fout).

   Kortom: volgens mij kan het niet dat je een foto maakt van een link en dat je dan naar de video achter die link gaat. Wat ik zou doen is een pagina op de website maken met een speciale link (maar wel een makkelijke qua intypen). Op die pagina zou ik de video delen (en die kan je dan dus steeds aanpassen) en dat je dan weet dat als iemand op die pagina is geweest dat die via je krant gekomen moet zijn. Want dat is de enige plek waar je die link deelt.

   Beantwoorden
 14. Beste Liesbeth,
  Ik heb geprobeerd in mijn pdf bestand een link te maken. Ik snap wat je moet doen alleen is het typen van mijn link nogal veel werk en lukt het mij niet op de manier van kopie en plak. Is daar een manier voor?
  met vriendelijke groet Juliette

  Beantwoorden
  • Hoi Juliette,

   Ik snap niet goed waarom je je url zou moeten typen. Geen idee of ik je kan helpen, maar ik ga nog even de stappen doorlopen. Waar je voor moet zorgen is dat je pdf een url heeft. Dat kun je doen door de pdf in de media van je website te uploaden. Dan krijgt het document een url. Die url kan je gewoon kopiëren door met je muis over de tekst te slepen (rechtermuisknop ingedrukt houden) en als je alles geselecteerd hebt op kopiëren drukken. En op de plek waar de url moet komen op ‘plak’ drukken.

   Wat je ook kunt doen is het bestand in Dropbox zetten. Als ik dan op de rechtermuisknop klik (gewoon in de Verkenner op je computer, dus bestand niet openen maar het bestand selecteren en vervolgens ook weer op rechtermuisknop) dan kan je ‘link kopiëren’ kiezen. Als je dat doet kan je die link vervolgens weer plakken door op de rechtermuisknop te klikken en plak te kiezen.

   Ik hoop dat het zo lukt. En wat bij mij altijd helpt is even mijn slimme neefje vragen. Hij heeft het vaak binnen no-time voor elkaar als iets mij niet lukt.

   Groetjes,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 15. Hoi Liesbeth,

  Dit is top! Ik werk als VA en ben een checklist aan het maken in opdracht van mijn klant. Perfecte tool dit! Enige wat ik me afvraag. Ik maak een checklist en wil dat vinkjes aan en uit geklikt kunnen worden. Het vinkje wil ik verkleinen, zodat het mooier in mijn document past. Kan ik dit verkleinde vinkje ook kopiëren en steeds opnieuw plakken, zodat al mijn 100 vinkjes straks hetzelfde formaat hebben? Of moet dit allemaal handmatig per vinkje?

  Groetjes Yvonne

  Beantwoorden
  • Jemig Yvonne, 100 vinkjes. Ik snap niet precies wat je wilt gaan doen en hoe dit met pdf-escape samenhangt. Maar misschien is het een idee om te kijken naar een (betaalde) tool? Want als je inderdaad al die 100 vinkjes handmatig moet gaan doen, dat is een werk. Ik heb dit soort dingen nog nooit gedaan, dus ik kan je helaas geen advies geven.

   Groetjes,
   Liesbeht

   Beantwoorden
   • Dag Liesbeth,
    Een link plaatsen naar een “cd” op Spotify lukt niet als ik dit probeer. Wel naar een “cd” op een website waar liedjes te koop zijn. Weet je hoe ik de links naar Spotify kan laten werken – ook als mensen daar geen abonnement op hebben?
    Alvast hartelijk dank,
    Hans

    Beantwoorden
    • Hoi Hans,

     Dat zou geen probleem moeten zijn, PDF-Escape heeft ‘geen oordeel’ over en link. Welke link je ook plakt, als de link werkt dan zou de link ook in je pdf moeten werken. En je hoeft geen abonnement te hebben op Spotify om te kunnen luisteren. Ik heb zelf geen account bij Spotify, maar als ik een link doorgestuurd krijg dan kan ik die betreffende link wel luisteren. Als ik vervolgens naar iets anders wil zoeken op Spotify dan zegt Spotify dat ik eerst een account aan moet maken. Zo werkt het in ieder geval bij mij op mijn telefoon.

     Wat ik zou doen is checken of de link naar jouw cd op Spotify werkt. Als die werkt dan moet het ook werken in je pdf. Of anders op je website zetten als een link en dan linken naar de url van de pagina op je website? Is dat een idee?

     Liesbeth

     Beantwoorden
 16. Hoi Liesbeth, Heb een e-book in Canva gemaakt. Daar kan je makkelijke klikbare links toevoegen, alleen moeten dat url’s zijn. Nu vroeg ik me af hoe je de aanklikbare links kan toevoegen aan zo’n gedownload e-book wanneer het gaat om bv. de inhoudsopgave, zodat mensen gelijk op de juiste pagina komen. Weet jij raad?

  Beantwoorden
  • Hoi Lydia,

   Jahaaa, goede vraag. En ik kan het niet laten om daar meteen in te duiken :-). Wat je kunt doen is je e-book downloaden in Canva. Dan upload je je e-book op http://www.pdfescape.com. Daar voeg je voor ieder item in je inhoudsopgave een link toe (klik linksboven op het blokje link en dan mag je een stuk tekst selecteren). Dan kun je kiezen voor ‘link’ of voor ‘page’. Als je voor ‘page’ kiest dan heb je een link gemaakt die direct doorvoert naar de juiste pagina. En dat moet je voor al je inhoudsopgave-items doen.

   Let op:
   – dan moet je dus wel ieder item uit je inhoudsopgave op een nieuwe pagina laten beginnen
   – de pdf mag niet te groot zijn, in gratis versie is wat je mag uploaden qua grootte beperkt

   Maar het zou dus moeten lukken. Succes!

   Liesbeth

   Beantwoorden
 17. Liesbeth de Korte,

  U bent mijn redder in nood. Ik heb overal moeten zoeken op Google voor het antwoord hoe de hyperlinks in pdf-bestanden ook geopend kunnen worden op Android telefoons, maar nergens kon ik het antwoord vinden ook niet als ik het in het Engels zocht.

  Heel erg bedankt!

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Hoi Joey,

   Dat was precies het probleem wat ik ook had, ik kon geen antwoord vinden. Dus ik ben zelf maar op onderzoek uitgegaan en toen ik het antwoord had wilde ik dat delen, want feitelijk is het supersimpel. Als je maar weet hoe het moet.

   Bedankt voor je reactie en voor je bedankje, dat doet een mens goed.

   Ennuh, zeg maar je en Liesbeth hoor :-).

   Nou, zegt het voort, zegt het voort. Hoe meer mensen ik kan helpen hoe liever.

   Groetjes,
   Liesbeth

   Beantwoorden
 18. Hoi Liesbeth,
  Onwijs bedankt voor deze tip om een hyperlink in aan een pdf toe te voegen. Ik ben bezig een online portfolio te maken en dit was het enigste punt waar ik nog op vast liep. Nu kan ik weer verder.

  Beantwoorden
 19. Hoi, dank voor de duidelijk uitleg. Een link maken in een pdf-bestand naar een url is gelukt.

  Maar hoe kan ik een link maken op een emailadres. Dat zodra iemand op het emailadres klikt je eigen emailprogramma opent en het vak ‘Aan:’ reeds is ingevuld met het emailadres dat genoemd wordt in het pdf-bestand?

  Beantwoorden
  • Hoi Hilde, dank je wel voor je compliment. En een link maken naar een e-mailadres. Dat gaat volgens mij zo: mailto:[e-mailadres ontvanger]?subject=[onderwerp e-mail]&body=[body e-mail]

   De link zou dan in mijn geval zijn: mailto:liesbeth@vabenesupport.nl

   Als het goed is werkt dat. En je zou dan ook nog een onderwerp mee kunnen geven, dat is het tweede stuk van de code die ik deelde, maar dat wordt het helemaal puzzelen om het werkend te krijgen.

   Hoop dat het lukt.

   Liesbeth

   Beantwoorden
 20. Hi Liesbeth,
  Wat en goed programma en wat duidelijk leg je alles uit.
  Ik heb een probleem: het uploaden en maken van de links ging probleemloos.
  Het gaat om een bestand van 9 pagina’s en vanaf pagina 1 link ik steeds naar één van de 8 pagina’s. Onderaan die acht pagina’s maakte ik een link die weer terug zou moeten leiden naar pagina 1.
  Allemaal ging soepel en kreeg een “OK”. Na het bewaren en downloaden werkten de links echter niet. Zie ik iets over het hoofd?
  Ik moet dan toch gewoon klikken of gaat dat samen met een andere toets, zoals bijv. de Ctrl-toets? (Ik heb enkele gangbare toetsen gebruikt, helaas zonder resultaat).
  Ik hoop dat je me kunt helpen.
  Vriendelijke groet.

  Beantwoorden
  • Hoi Astrid, nee het zou gewoon moeten werken. Je hebt de optie om naar een url te linken en je kunt linken naar een pagina binnen je document.

   Maar soms doet het programma rare dingen. Wat ik dan altijd probeer is gewoon alles opnieuw maken. Helemaal opnieuw. En soms doet ie het dan ineens wel. Heb je dat al geprobeerd. Dus niet sleutelen aan wat je nu hebt, maar even de linkjes opnieuw toevoegen.

   Hoop dat het helpt en gaat werken!

   Groetjes, Liesbeth

   Beantwoorden

Plaats een reactie