aanklikbare link in een pdf

Zo maak je een aanklikbare link in een pdf (die wél werkt)

Als Virtueel Assistent breng ik veel tijd door op internet en ik zie ook best vaak interessante weggevers. Ik sta dan ook op een heleboel e-maillijsten ingeschreven ?. Maar wat ik regelmatig zie en echt zonde vind? Dan ontvang ik een waardevol e-book waar de nodige linkjes in zijn verwerkt, maar die linkjes werken niet. Als je een e-book geschreven hebt dan verstuur je dit document natuurlijk niet als Word-document. Zou je dit doen, dan hebben de lezers de mogelijkheid om je bestand aan te passen. En dat wil je absoluut niet. Je maakt er dus een pdf van en wat zie je dan ineens? Getver, je linkjes werken niet meer. En nu?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niks te doen. Als je lezers genoeg interesse hebben, dan klikken ze op de link en als die niet werkt dan typen ze de url wel over. Gemiste kans, want je zult zien dat veel mensen het gelijk opgeven.

Hoe ik een aanklikbare link in een pdf maak

Er is een supersimpele tool, hij is gratis en registreren is niet nodig. Als je bestand niet al te groot is (kleiner dan 10 MB of 100 pagina’s), kan je gelijk aan de slag. Deze tool heet PDFescape. Bekijk hieronder mijn video, dan laat ik je zien hoe je snel een aanklikbare link in je pdf maakt. Ben je meer een lezer? Lees dan verder onder de video.

Stap voor stap:

 1. Sla je Word-bestand op als pdf
 2. Ga naar www.pdfescape.com
 3. Klik op bestand kiezen, selecteer het juiste pdf-bestand en druk op upload
 4. Ga naar de plek waar je een link hebt geplaatst
 5. Kies in de linkerbovenhoek in PDFescape voor ‘link’
 6. Selecteer met je muis het gebied waarin je de aanklikbare link wilt hebben, in dit geval de tekst van de link
 7. Er verschijnt een scherm waarin je de juiste url in kunt geven
 8. Doe dit voor alle linkjes die je in het document hebt geplaatst
 9. Klik in de linkerkolom in PDFescape op het groene blokje (Save en Download) en je bestand wordt opgebouwd
 10. Open het pdf-bestand en check of alle linkjes werken

Bonustip

In de linkerbovenhoek van pdf-escape staat niet alleen de optie ‘Link’ maar ook de optie ‘Form Field’. Heb je een Word-document waarin je blokken hebt gemaakt om je lezers de mogelijkheid te geven om antwoorden/tekst in te voeren? Ook die mogelijkheid valt weg in een pdf-bestand.

 1. Kies dan niet voor de optie Link, maar voor de optie Form Field
 2. Kies Text Paragraph en selecteer het hele blok waarin de lezer mag typen. Het blok wordt nu groen
 3. Klik met je cursor in de linkerbovenhoek van het blok en pas indien nodig het lettertype en grootte aan. Die optie staat boven je document (als je de cursor binnen het vak hebt geplaatst)
 4. Herhaal dit voor alle blokken in je document
 5. Kies wederom voor het groene blokje (Save en Download) en je zult zien dat je nu een pdf-bestand hebt waarin mensen hun antwoorden kunnen typen

Vind je deze tips handig, dan nodig ik je uit om deze blog te delen. Heb je nog aanvullingen op mijn tips, dan hoor ik die ook graag natuurlijk. Zo helpen we elkaar.

Hartelijke groet,

Liesbeth

P.S. 1.: Naar aanleiding van dit artikel heb ik al een heleboel vragen gekregen, waaronder bijvoorbeeld de vraag ‘hoe maak je een link van een document dat helemaal geen link heeft’. Op deze (en andere vragen) geef ik antwoord in het vervolg op deze blog ‘zo maak je een aanklikbare link in een pdf’.

P.S. 2.: Inmiddels ben ik een tweede website gestart: www.onlinebusinessbouwer.nl. Op deze website geef ik nog veel meer tips. Doe er je voordeel mee.

Liesbeth de Korte

Je las een blog van mij, Liesbeth de Korte.

Elke twee weken een soortgelijk artikel in je mail? Dat kan: meld je hier aan. Dan krijgt je meteen als bonus mijn e-book '8 conversie killers die je sales kosten tijdens je verkoopwebinar'.

Wil je reageren? Dat mag altijd, dat kan hieronder. Delen mag natuurlijk ook, graag zelfs.

Deel dit bericht