Een virtueel assistent, wat is dat?

 

Een virtueel assistent, wat is dat?

Ik ben virtueel assistent (VA) en daar ben ik trots op. Hiermee loop ik echter wel voor de muziek uit, want als ik vertel wat ik doe, dan krijg ik steeds de vraag “een virtueel assistent, wat is dat? Wat kan zo’n persoon en waarom zou ik zo iemand inhuren?” Het is jammer dat nog weinig mensen de term kennen, want ik geloof oprecht dat mijn manier van werken binnen afzienbare tijd de norm gaat worden. Opdrachtgevers willen het risico niet meer lopen om mensen aan te nemen, ze willen specifieke taken uitgevoerd hebben en als dat naar tevredenheid gebeurt, dan is het goed.

Een virtueel assistent, wat is dat?

Een virtueel assistent is iemand die kleine ondernemers en/of mkb’ers ondersteunt, waarbij de locatie van de ondernemer en de locatie van de VA niet belangrijk zijn. Een VA maakt gebruik van de modernste technieken en kan ondernemers op afstand ondersteunen, gewoon vanuit thuis. Dit virtuele werken is niet verplicht, als de ondernemer en de VA het fijner vinden dat de VA toch op locatie komt werken dan kan dat, in onderling overleg, natuurlijk ook.

Een VA is zelf ook ondernemer en weet wat het is om een eigen bedrijf te hebben en tegen welke uitdagingen je als ondernemer aanloopt. Als ondernemer kan je gewoon niet overal goed in zijn en dat moet je eigenlijk ook niet eens willen. Een VA neemt werk uit handen, waardoor voor de ondernemer ruimte ontstaat om die dingen te doen waar hij goed in is, waar hij goed in zou moeten zijn of wat hij gewoon geweldig leuk vindt om te doen. Dat zijn, niet geheel toevallig, vaak de werkzaamheden waar de ondernemer het verschil mee kan maken voor zijn klanten en wat dus direct effect heeft op de omzet.

Wat kan een virtueel assistent?

Op de vraag “wat kan een virtueel assistent” zou ik graag een eenduidig antwoord geven, maar helaas kan dat niet. Zo helaas is dat trouwens helemaal niet, dit is juist een voordeel! Iedere VA heeft zijn/haar eigen talenten en expertises. De één is goed in secretarieel werk en vindt het heerlijk om de mail van een opdrachtgever bij te houden en de telefoon te beantwoorden, de ander bouwt websites of online leeromgevingen.

Je kunt het zo gek niet bedenken, voor alle werkzaamheden binnen een bedrijf is wel een VA te vinden die precies op dat gebied gespecialiseerd is. Dat betekent dus ook dat je als ondernemer op zoek kunt gaan aan die VA die precies die vaardigheden en kennis heeft die jij zoekt.

Waar kan ik je mee helpen?

Zoals iedere VA heb ik mijn eigen expertise. Ik ben goed met cijfers en met letters. Bij cijfers kun je onder andere denken aan:

  • Factureren/betalingen verwerken
  • Inrichten en bijhouden van de Shopping Cart
  • Analyses maken, meten is weten!

Voor de letters kun je onder andere denken aan:

  • Het bijhouden van je website/blogs schrijven en plaatsen
  • Nieuwbrieven maken en versturen
  • Social Media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn bijhouden
  • Teksten schrijven en redigeren

Daarnaast ben ik analytisch aangelegd en vind ik het heerlijk om processen te stroomlijnen en te optimaliseren.

Ga als ondernemer dus niet harder werken, maar slimmer! Waar kan ik jou mee helpen? Laat een reactie achter onder deze blog, ik hoor het graag.

Hartelijke groet,

Liesbeth

Plaats een reactie