Vijf valkuilen die je als ondernemer kunt ontwijken

Bijna drie jaar geleden werd ik ondernemer en echt, ik wist van toeten nog blazen. Niet gehinderd door enige voorkennis of ervaring sprong ik in het diepe en dat heb ik geweten. Natuurlijk gingen er meteen dingen mis.

  • Mijn allereerste klant zei al binnen een paar weken dat ik me zelfverzekerder op moest gaan stellen. ‘Anders was ze al snel klaar met me.’ (Daar ben ik haar nog dankbaar voor, want het heeft ervoor gezorgd dat ik ging doen wat nodig was).
  • De belastingdienst gaf me niet de juiste VAR-verklaring. Daardoor liepen mijn klanten het risico dat hun relatie met mij alsnog als dienstverband werd gezien. (Daar heb ik 6 maanden regelmatig heel slecht van geslapen, totdat de belastingdienst me de juiste VAR-verklaring gaf).

Valkuilen ondernemer

Valkuilen ondernemer

Er was meer waar ik niet van wist hoe ik er mee om moest gaan. Ik kreeg namelijk meer en meer klanten en omzet. Jippie, ik deed dus duidelijk iets goed. Maar die bak met geld die ik inmiddels opgebouwd had, wat moest ik daarmee?

  1. Er werd helemaal geen belasting geheven, zoals vroeger op mijn loonstrook. Hoeveel geld moest ik reserveren om die belasting achteraf te kunnen betalen? Ik ben 7 jaar boekhouder geweest en 3 jaar salarisadministrateur, maar hoe het bij je eigen bedrijf werkt? Geen idee. Ik heb toen ook tegen mijn accountant gezegd ‘als je mij nu vertelt dat ik 10.000 euro belasting moet betalen dan geloof ik je en als je zegt dat ik juist 10.000 euro terugkrijg dan geloof ik je ook’.
  2. Hoeveel salaris was redelijk om aan mezelf uit te keren? Werkelijk geen idee. En het gevolg was dat ik mezelf heel weinig betaalde om te voorkomen dat ik mijn bedrijf in de problemen bracht. Ik heb daardoor stevig ingeteerd op mijn privévermogen.
  3. En dan die prachtige cursus die me weer verder zou helpen om mijn bedrijf uit te bouwen. Kon ik die eigenlijk wel betalen? Zucht, ook daar had ik geen antwoord op.
  4. Over winst nadenken, daar deed ik helemaal niet aan. Man, ik was al blij dat mijn bedrijf lekker begon te lopen.
  5. Iedere klant was welkom want dat bracht extra omzet. Als die klant iets vroeg wat ik nog niet kon of had, dan was dat geen probleem. Ik ging meteen aan de slag met een nieuwe cursus. Dat heeft me heel veel tijd en vooral heel veel geld gekost. Het probleem was dat ik mijn oren liet hangen naar wat er van me gevraagd werd en dat ik niet deed wat IK wilde. Ik liep in de overlevingsvalkuil: om meer omzet te krijgen ging ik ook meteen veel meer kosten maken.

Salaris

Toen kwam Profit First in mijn leven en eindelijk, daar had ik mijn antwoorden. Ik ben meteen aan de slag gegaan om deze methode in mijn bedrijf in te voeren. En eindelijk heb ik een gevoel van rust en vertrouwen. Ik heb mijn eigen salaris ook al flink verhoogd en in december gaat er nog een keer 250 euro extra bovenop. Gewoon omdat ik weet dat het kan.

Belasting

Ik heb ook gereserveerd voor mijn aanslag inkomstenbelasting. Vast niet op de cent nauwkeurig, maar dat geeft niks, het overgrote deel staat klaar. Laat de belastingdienst maar komen.

Kosten

Eindelijk weet ik hoeveel kosten ik mag maken, daar heb ik nu een pot voor. En dat maakt mijn leven zo makkelijk. Ik word Profit First Professional en die investering is een flinke klap in mijn pot. Sterker nog mijn pot gaat leeg. Ik hoef dus helemaal niet meer na te denken over andere trainingen, die kan ik gewoon niet betalen. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant is het zo fijn om te weten dat het zo is. Ik weet wat kan en wat niet kan en zo houd ik mijn bedrijf gezond.

Winst

Profit First heet niet voor niets Profit First. Winst eerst en ik reserveer van iedere ontvangst 5% als winst. 2,5% Van mijn ontvangsten gaat in de pot ‘Winst aanhouden’ om een buffer te hebben voor moeilijkere tijden. De andere 2,5% winst is om te vieren dat je ondernemer bent. Daar doe ik leuke dingen van en beloon ik mezelf mee.

De reden waarom je dit doet is heel simpel. Als het je niet lukt om 5% van je ontvangsten apart te zetten, ben je niet goed bezig. Dan hoeft er maar iets kleins te gebeuren en je gaat failliet. Zorg dat je die valkuil ontwijkt en ga aan de slag om je kosten in te perken, zodat je die buffer wel op kunt bouwen. Want het is niet de vraag of er ooit moeilijke tijden komen, de vraag is wanneer die tijden komen.

Wil jij dit ook?

Ik gun jou de rust die ik nu ervaar ook, het is zo fijn om overzicht te hebben en te WETEN dat het goed gaat. Ga naar de website van Profit First Nederland en lees meer.

Op een financieel succesvol 2018!

Liesbeth

Plaats een reactie