Mislukking alarm!

Yes, 2021. Eindelijk! Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik was er zo aan toe dat dat vermaledijde 2020 voorbij zou zijn. Ik voel dat 2021 echt mijn jaar gaat worden en ja, ik heb goede voornemens. Maar… zomaar even wat statistieken. Want soms bieden resultaten uit het verleden wel een voorspelling voor de toekomst.

80 procent van de Nederlanders had in 2018 goede voornemens voor 2019 (onderzoek van PanelWizard voor ING). Wat de populairste voornemens waren?

  • Je minder druk maken (27 procent);
  • Meer sporten en bewegen (26 procent);
  • Afvallen (24 procent).

En dan lees ik vervolgens dat Roos Vonk (hoogleraar Sociale Psychologie) zegt dat 98% het niet volhoudt om af te vallen. En een ander cijfer dat ik gevonden heb: mensen stoppen op 12 januari met goede voornemens.

Je zou er moedeloos van worden. Nu er zijn wel een concrete tips:

  • Zeg niet alleen dát je wilt afvallen, maar maak het concreet. Dat je bijvoorbeeld 10 kilo af wilt vallen.
  • Zorg dat je heel duidelijk voor je ziet WAAROM je dit wilt. Bijvoorbeeld: ik wil 10 kilo afvallen omdat ik nu niet met mijn kinderen kan spelen omdat ik te dik ben. En ik wil wél met mijn kinderen kunnen spelen én ik wil mijn kinderen op zien groeien.
  • Maak een plan. Beslis nu al wat je gaat doen. Bijvoorbeeld: ik ga iedere maandagavond een uur krachttrainen en iedere donderdagavond loop ik 5 kilometer hard en doe ik nog een korte versie van mijn krachttraining van maandag. Op de andere dagen van de week wil ik iedere dag minimaal een half uur stevig wandelen. Dit is overigens mijn eigen schema en ik hou me er zo goed als altijd aan. Ja, ook als het regent of hard waait. Of koud is.

Nu ik toch mijn eigen schema deel, er is nog iemand die mij echt geholpen heeft met gezonder leven zónder dat ik daarvoor meteen heel drastisch hoefde te veranderen. Dat is Richard de Leth met zijn OERsterk methode. Ik heb er een blog over geschreven die ik graag met je deel. Met kleine stapjes laat Richard je grote resultaten boeken. Zonder een centje pijn. Zodat je goede voornemens wél volhoudt, of je ze nu op 1 januari of op 1 augustus maakt.

Rest mij nog om je een topjaar te wensen in 2021!

Hartelijke groet,
Liesbeth

Plaats een reactie