Die ene tip waardoor ik (en ik denk ook jij) dit jaar met een grote glimlach afsluit

Heb jij dat ook, dat je best veel wensen op je lijstje hebt staan? Als ik dit toch eens had en dat en dat. Ik heb lang gedacht dat meer HEBBEN mij gelukkiger zou maken, maar sinds kort weet ik dat het iets heel anders is: GEVEN.

Terug in de tijd

Toen ik rond de 25 was kon ik me ontzettend druk maken om het leed op de wereld. Je zag het steeds weer op tv. Hier een hongersnood, daar lopen graatmagere dieren rond die nog geschopt en geslagen worden ook en vervolgens spoelt er bijna een heel land weg door een tsunami.

Al die mensen en dieren hebben hulp nodig en ik vond dat ik iets moest doen. Maar ik was zo overweldigd door wat ik allemaal zag, dat ik er heel veel over nadacht maar uiteindelijk NIETS deed. Daar voelde ik me dan weer schuldig over en zo was het kringetje rond. Deze denkpatronen hebben me jarenlang in hun greep gehad.

Totdat een coach mij een werkbare methode aanreikte. Ze zei ‘Maak het niet te groot en maak niet alle wereldproblemen tot jouw probleem. Ga er van uit dat overal ter wereld mensen zijn die willen helpen en als jij dat doet in je eigen buurt, dan laat je al die andere buurten over aan andere mensen.’ Dat maakte het meteen een stuk hanteerbaarder voor mij.

Fast forward naar nu

Begin dit jaar kwam er een verschuiving, toen ik een video van Beril Kutluer zag op Facebook. Zij vertelde dat ze Profit First (een methode om je geldstromen te managen) niet alleen voor haar bedrijf gebruikte maar ook privé. Zo had ze bijvoorbeeld een bankrekening voor donaties en ze maakt daar iedere maand 5% van haar inkomsten naar over.

Die video heeft me aan het denken gezet. Want ik ben zeker geen miljonair, maar ik heb het goed en waarom zou ik anderen, die het slechter hebben dan ik, daar niet in laten delen? Ik heb dus meteen de koe bij de horens gevat en ook ik heb een pot gemaakt voor goede doelen.

Goede doelen die IK kies. Ik doe nooit mee met grote acties, dus bijvoorbeeld Serious Request heeft nog geen cent van me gekregen. Ook tv-acties voor bepaalde rampen, daar hoor je te vaak van dat het geld niet goed wordt besteed. Nee, ik wil doneren aan projecten waar ik echt het gevoel bij heb dat ik direct mensen in mijn eigen buurt kan helpen.

Gevonden

In december deelde mijn coach Femke Hertog een bericht op Facebook. Ze vertelde over steungezin.nl. Op Steungezin.nl staan financiële hulpvragen van stadsgenoten die in armoede leven. Je helpt hen door direct een concrete rekening of wens voor iemand te betalen.

Aha, daar was het. Het goede doel dat helemaal bij mij past en ik ben meteen erin gedoken. Wat voor mij heel prettig is: er is een rubriek met dieren. Ik heb meteen 3 rekeningen bij een dierenarts betaald. Want dat is het mooie, je betaalt direct een rekening waarvan je weet waar die voor is.

Grote glimlach

Dit voelt voor mij echt als een win-win situatie. Ik wil helpen en ik kan zelf uitzoeken waar ik aan bij wil dragen. En de krijgers zijn zo blij, daar krijg je achteraf een mailtje van en ze vertellen je dan wat jouw bijdrage voor hen betekent. Ik krijg daar echt een grote glimlach van op mijn gezicht. Ik zit niet langer vast in het kringetje van wie ga ik helpen en hoe dan. Ik doe het nu gewoon.

Heb jij goede doelen waar jij helemaal warm voor loopt? Ik hoor het graag van je.

Geniet van de kerstdagen, maak ze onvergetelijk!

Hartelijke groet,
Liesbeth

Spoiler-alert: Het is net als met medische aandoeningen, daar moet je niet te veel op zoeken want dan ga je je spontaan ziek voelen. Lees niet te veel verhalen op steungezin.nl want dan zou je zomaar overweldigd kunnen raken zodat je niet meer weet wie je eerst moet kiezen.

 

Plaats een reactie