Facebook gaat voor goud, doe jij al mee?

Facebook

Facebook wil de grootste worden en jij kunt daarvan profiteren

Mark Zuckerberg heeft Facebook groter zien worden dan hij ooit had durven dromen, maar dat wil niet zeggen dat hij geen ambities meer heeft. Die heeft hij zeker wel, zo was vorige jaar de doelstelling om YouTube van de troon te stoten en ervoor te zorgen dat Facebook het grootste platform zou worden om filmpjes op af te spelen. En voor zover ik weet is dat nog gelukt ook. Dit jaar kent een nieuwe doelstelling, namelijk dat Facebook hét platform gaat worden waarop je alles kunt doen en vinden. Wat houdt dat in? Nou, dat je bijvoorbeeld in de toekomst geen Google meer nodig hebt of een eigen website. Dat gaat natuurlijk niet zomaar en daar heeft Facebook twee nieuwe features voor in het leven geroepen.

Notitie

De eerste nieuwe mogelijkheid op Facebook is “notitie”. Je vindt deze optie op je bedrijfspagina in het bovenste vakje waar je normaal je updates plaatst. Klik op het plusje naast “Aanbieding/Evenement” en er komt een rijtje met mogelijkheden. De onderste mogelijkheid is Notitie. Mocht je deze optie nog niet hebben dan is het gewoon een kwestie van wachten. Facebook voert gefaseerd veranderingen door en het kan even duren voordat ook jij aan de beurt bent. Behoor je tot de gelukkigen die deze mogelijkheid al hebben, dan kan je bij notities bijvoorbeeld een blog maken. Compleet met foto bovenaan en bij ieder tekstblok dat je begint krijg je extra opmaakmogelijkheden. Je kunt ook daar een foto plaatsen, kopteksten maken, blokquotes maken en bijvoorbeeld ook lijstjes met bullet-points. Zo zet je je blog dus direct op Facebook en hoeft de lezer niet meer op een link te klikken om naar je website te gaan.

Canvas

Canvas biedt je de mogelijkheid om een “website” op Facebook te bouwen. Compleet met foto’s, teksten en andere leuke opmaakmogelijkheden kan je direct op Facebook laten zien wat je in huis hebt. Het is dus niet meer nodig om een eigen website te hebben, jouw bezoeker kan op Facebook alles vinden wat hij of zij maar wil. Ga naar je bedrijfspagina en kies voor Publicatiepools. Als Facebook jouw pagina al heeft bijgewerkt, dan zie je vervolgens in het linkerblokje helemaal onderaan Canvas staan. Zo niet, dan is het net als bij Notitie, even geduld en dan komt het vanzelf.

Ieder voordeel heb ze nadeel

Johan Cruijff zei het al, het verhaal is niet alleen maar positief. De vraag is of je het wilt dat mensen alleen maar meer op je Facebookpagina komen. Wie zegt dat Facebook over 10 jaar nog bestaat? Misschien heeft een totaal ander platform de leidende positie overgenomen en is Facebook inmiddels hopeloos ouderwets. Je denkt nu misschien dat dat nooit gaat gebeuren (en zolang Facebook zo aan de weg blijft timmeren, geloof ik het eigenlijk ook niet) maar het kan wel. Kijk maar naar Hyves, dat platform was ooit dé concurrent van Facebook in Nederland en nu is Hyves verdwenen uit het Social Media-landschap. Wil je afhankelijk worden van één platform en is het niet veiliger en fijner om daarnaast een eigen website te hebben? De tijd zal het leren.

Vooralsnog kan je natuurlijk volop profiteren van deze nieuwe mogelijkheden. Bijna niemand gebruikt ze nog en in het verleden is wel gebleken dat Facebook mensen beloont die met de nieuwe mogelijkheden aan de slag gaan. Ik zou zeggen: niet geschoten is altijd mis. Ik had graag mijn blog op de nieuwe manier op Facebook gedeeld, maar ik behoor helaas nog niet tot de gelukkigen voor wie Canvas beschikbaar is gesteld 🙁

Kan je wel wat hulp gebruiken om met deze nieuwe tools aan de slag te gaan? Ik help je graag, je weet me te vinden!

Hartelijke groet,

Liesbeth

Plaats een reactie