Wie heeft verzonnen dat alles altijd kraakhelder moet zijn?

In mijn vorige blog heb ik verteld over een nieuw plan en dat plan begint vorm te krijgen. Het is iets met ogen, en als je me al een tijdje volgt dan weet je dat ik dit jaar in het teken heb gezet van van mijn bril afkomen.

In de mist

Dat was nog niet zo makkelijk, want op 1 januari begon ik met +4,5. En ik kan je vertellen dat de wereld dan behoorlijk mistig is als je je bril afzet. Maar ik heb het gedaan en ik heb er al zoveel mensen mee geïnspireerd dat ik een hele laagdrempelige manier wil gaan zoeken om andere mensen te leren wat ik inmiddels weet en kan.

Ondertussen leef ik toch nog een beetje in de mist. Vanmorgen zag ik de maan 2x (de ene lag deels over de andere heen). En de vlaggenstok op een hoog gebouw ook. Verder kon ik mijn telefoon niet vinden. Die lag voor mijn neus, maar een zwarte telefoon op een zwart keukenblad is voor mij 1 geheel. Heeft best lang geduurd voordat ik ‘m had 🙈.

Altijd kraakhelder?

Ik maak ook schoon zonder bril. Is het dan altijd kraakhelder? Nope! En het is ook niet handig als ik naar mijn vader en moeder ga zonder bril en de computer doet niet wat mijn vader wil. Dan is het best pielen voordat ik de foutmelding goed gelezen heb en het op kan lossen.

Toen we vorige week op een bruiloft in België waren haalde mijn telefoon de Whatsapp berichtjes niet op en het was best wel donker op de trouwlocatie. Kreeg ik het niet voor elkaar om de instellingen te wijzigen. Ik heb het toen maar gelaten, in vertrouwen dat het gewoon prima ging met onze hond.

Wat kan wel?

Ja, ik kan een heleboel dingen niet, of moeilijker. Maar wat kan ik inmiddels wel?

 • Als ik goed licht heb lees ik boeken zonder bril. Dat kan ik dus buiten in de zon en onder mijn daglichtlamp.
 • Ik kan op mijn computer werken zonder bril (ik schrijf deze blog zonder bril). Gaat niet heel handig, maar ik kan het lezen.
 • Op mijn telefoon kan ik ook lezen en alles regelen, wederom: als ik maar goed licht heb.
 • Niet onbelangrijk: ik zie 3D-platen in 3D-boeken. Daar ben ik afgelopen jaar achter gekomen, dat ik de wereld altijd plat heb gezien. Als een ansichtkaart. Nu zie ik diepte. Ma-gisch! 🪄
 • Ik ben een puzzel aan het maken van 1000 stukjes. Zonder bril. Gaat dat goed? Mwah. Het is meer voel-puzzelen (past dit stukje of steekt het ergens uit) dan dat ik het echt heel goed zie. Maar we zijn onderweg.

Dus ik kan heel veel wel én mijn wereld is toch ook altijd een beetje mistig. Maar wie heeft gezegd dat dat niet mag? Waarom zou je altijd alles helemaal kraakhelder moeten zien? Ik accepteer de mist en ik geniet ervan. Ook omdat ik weet dat dit nodig is om mijn ogen te laten herstellen.

De anti-brillen-politie

Ben ik nu mordicus tegen brillen? Zeker niet. Ik draag iedere morgen mijn bril. Als ik keyboard wil spelen (zonder bril kan ik de akkoorden niet lezen). Als ik werk voor klanten. Want zij mogen niet de dupe worden van mijn bril-afzet-reis. En zo heb ik nog veel meer activiteiten waar ik heus mijn bril voor pak. Maar alleen als het echt nodig is. Niet meer vanzelfsprekend overal maar een bril voor opzetten.

Want, deze dingen kan vrijwel iedereen zonder bril:

 • Douchen. En ja, dan pak je misschien de verkeerde shampoo. Jammer dan. Of je herkent het aan de geur en dan komt het alsnog goed.
 • Ontbijten. Pak je een keer de pindakaas terwijl je tahinpasta wilde? Geen probleem toch, pak je de volgende keer de andere pot.
 • Wandelen. Uiteraard niet als je daarmee een gevaar op de weg bent, maar er zijn genoeg manieren waarop het wel kan zonder bril.

Doe je mee?

Probeer het eens zou ik zeggen. Wat ik van mensen gehoord heb die ik geïnspireerd heb?

 • Ik voel me veel rustiger.
 • Minder last van fel licht, bijvoorbeeld ook tijdens het autorijden in het donker met de lichten van tegenliggers.
 • Ze zijn verbaasd hoeveel ze wél zien zonder bril.
 • Het voelt echt alsof mijn ogen blij zijn dat ze van achter dat glas mogen.

Dus, ga jij het een kans geven? Dan hoor ik graag wat je ervaringen zijn.

Dat de mist maar snel op mag trekken!

Ik zie je!
Liesbeth

Plaats een reactie