Succesvol beleggen in 10 stappen

succesvol beleggen linksboven

Als je eenmaal een succesvol bedrijf hebt opgebouwd en lekker verdient, dan wil je natuurlijk dat jouw geld voor je gaat werken. Natuurlijk mag je er ook van genieten, maar ik zou persoonlijk niet al mijn geld uitgeven.

Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk: ik laat die prijzige Ferrari bij de dealer staan en rijd liever in een veel goedkopere auto. Het geld dat ik daarmee in mijn zak houd, besteed ik beter aan trainingen en cursussen. Persoonlijke ontwikkeling en mooie ervaringen.

Maar ik wil ook graag een buffer opbouwen voor ‘later’. Want dat is toch wel mijn grootste angst: dat ik ‘later’ zonder geld kom te zitten en niet meer kan doen wat ik graag wil. En daarom ben ik gestart met beleggen.

Van wie ik beleggen heb geleerd? Ik heb het boek ‘In 10 stappen succesvol beleggen‘ van Harm van Wijk gekocht. En natuurlijk meegedaan met het gratis webinar over de Trading Navigator Methode.

Hoe succesvol beleggen

Dan komt meteen angst nummer 2 om de hoek kijken. Als ik dan ga beleggen dan wil ik natuurlijk niet dat ik mijn zuurverdiende geld door het afvoerputje weg zie stromen. Dat ik net de verkeerde aandelen en opties heb gekocht en dat ik ‘dag dag’ kan zeggen tegen mijn centen.

Ik heb dat trouwens ooit een keer gehad. Toen ik nog bij de Rabobank werkte, mochten we meedoen aan een spel. We kregen virtueel geld en dat gingen we beleggen. Degene die aan het eind van het spel het meeste geld had, die won. Wij hadden een ‘expert’ in onze groep die wel eens even zou vertellen wat we moesten kopen. Binnen 3 dagen waren we blut. Toen voelde ik al de stress en ik was zo blij dat het geen echt geld was. Maar zo kan het dus gaan en dat wil je voorkomen.

Succesvolle Nederlandse beleggers

Ik ben dus op zoek gegaan naar succesvolle Nederlandse beleggers en feitelijk heb je er maar 1 nodig. Ik heb hem gevonden en hij heet Harm van Wijk. Om maar eens even zijn track-record neer te leggen:

Harm van Wijk is een echte beleggingsexpert. Hij was eerder verantwoordelijk voor het opzetten van de beleggingssites van SNS Bank, verantwoordelijk voor marketing, verkoop en business development bij BinckBank, werkte mee aan het opstarten van SNS FundCoach en de ABN Amro Turbo’s en was sitemanager van De Financiële Telegraaf.

Hij werkt samen met onder meer SNS Bank, Binck, Alex, Citi, ING Bank en Lynx en schrijft voor De Financiële Telegraaf, BeursPlaza en Beurs.nl.

Na zijn studie is hij in de financiële wereld beland en is hij zich steeds meer met beleggen bezig gaan houden. Hij zegt over zichzelf: “Ik heb in de afgelopen jaren door de internetbubbel en de kredietcrisis wel het nodige voor mijn kiezen gehad. Ook hier geldt, dat als je er niet dood aan gaat, maakt het je sterker.”

Harm zegt dat je 7,4% – 20,6% rendement kunt maken en hiermee een veilige financiële toekomst voor jezelf en je gezin kunt creëren. Hij heeft daar een boek over geschreven en meerdere trainingen ontwikkeld waarmee hij jou en mij leert om ook succesvol te beleggen.

Succesvol en veilig beleggen

Succesvol en veilig beleggen doe je in 10 stappen:

 1. Formuleer je doel
 2. Zorg voor een succesvolle mindset
 3. Vergroot je kennis op het gebied van beleggen
 4. Kies een kansrijke markt
 5. Filter de kansrijke aandelen
 6. Selecteer het instrument
 7. Kies de strategie die bij je past
 8. Gebruik Money Management
 9. Bepaal vooraf wanneer te verkopen
 10. Registreer en evalueer iedere transactie

Stap 1: Formuleer je doel

Wat wil je en wat heb je nodig? Denk goed na en je mag dromen en groot denken. Want weten waar je het voor doet inspireert en motiveert enorm en dat maakt dat je je in wilt zetten om je doelen te halen.

Als je weet wat je doel is, dan wordt het tijd voor de deadlines. Wanneer wil je een doel behaald hebben? Harm geeft je ook meteen een rekentool om te berekenen wat je doelbedrag is (gebaseerd op jouw wensen) en hij helpt je om te bepalen wat jouw beleggingsprofiel is. Allemaal belangrijk om vol vertrouwen aan de slag te gaan en succesvol te gaan beleggen.

Stap 2: Zorg voor een succesvolle mindset

Succesvol beleggen is 20% techniek en 80% mindset. Het blijkt namelijk dat er nog een paar hobbels in onze eigen hersenen zitten die ons tegenhouden om geld te verdienen. Ten eerste is dan onze aversie voor verlies. Als we kunnen kiezen tussen iets winnen en iets NIET verliezen, dan kiezen we liever voor iets NIET verliezen.

Verder hebben we ook last van onze geldmythes. Bijvoorbeeld dat je hard moet werken voor je geld. Als je dat denkt dan kan je eigenlijk niet geloven dat je makkelijk geld kunt verdienen met beleggen. En dat houdt je dan dus tegen om succesvol te beleggen.

Kortom: je wilt gewoon weten hoe je een succesvolle mindset krijgt, anders loop je gegarandeerd tegen de beperkingen van je eigen brein op.

Stap 3: Vergroot je kennis op het gebied van beleggen

Harm onderscheidt 5 niveau’s van beleggers en het is belangrijk dat je zo snel mogelijk in deze ranking stijgt.

Alle informatie is al beschikbaar en vindbaar, maar het is belangrijk dat je de juiste informatie vindt. Het is belangrijk dat je de juiste kant op loopt. En dat je niet de verkeerde kant op rent. Dus weet van je wie kennis aanneemt en van wie beter niet.

succesvol beleggen midden

Stap 4: Kies een kansrijke markt

Je kunt natuurlijk een markt kiezen op gevoel. Op waar jij je goed bij voelt. Ik ben een sucker voor de energietransitie en ik zou graag aandelen en opties kopen op het gebied van duurzame energie. Jij wordt misschien weer blij van de auto-industrie. Wat het ook is, jij mag zelf kiezen waar je je geld in wilt stoppen.

Al eens gehoord van de PEG-ratio? Dat is de koers-winstverhouding gerelateerd aan de waarde en groei van een bedrijf. Een belangrijke ratio dus, waarop je bedrijven ook onderling kunt vergelijken.

En dan nog een laatste tip: spreid! Leg niet al je eieren in 1 mandje.

Stap 5: Filter de kansrijke aandelen

Volg het spoor van de grote olifanten ?. Een grote olifant is bijvoorbeeld Warren Buffett, zeer succesvol met beleggen. Doe wat hij doet en je doet het al beter dan de meeste andere beleggers die roeptoeteren dat je bepaalde aandelen moet kopen omdat die nu eenmaal lekker goedkoop zijn. Vaak hebben deze beleggers ook geen informatie over wanneer je moet VERkopen. Minstens zo belangrijk als kopen.

Koop alleen aandelen die in een stijgende trend zitten. Nu denk je misschien, nou Einstein, dat is nog eens een open deur. Maar open deuren zijn niet voor niks open deuren, je moet er wel doorheen lopen. Hoe vind je die stijgende aandelen? Daar heeft Harm software voor ontwikkeld, zijn Trading Navigator. Die software kijkt op korte, middellange en lange termijn wat de trend is en geeft een groene pijl als het het juiste moment is om te kopen. Of een rode pijl als het het moment is om te verkopen.

Ook hier blijft de tip: spreiden! En bepaal van tevoren wanneer je koopt en wanneer je verkoopt. Vooraf ben je nog objectief, maar als je eenmaal ingestapt bent dan gaan je emoties meespelen en dan is het goed als je van tevoren je spelregels hebt vastgesteld. En je je eraan houdt!

Stap 6: Selecteer het instrument

Nu komt de hamvraag: waar wil je in beleggen?

 • Aandelen
 • Putopties en callopties
 • Turbo’s
 • CFD’s
 • Futures
 • ETF’s

Het gaat te ver om dit allemaal hier uit te leggen en daarom luister ik graag naar Harm, die legt het aan je uit.

Stap 7: Kies de strategie die bij je past

Kies een strategie die bij je past en zorg dat je rustig blijft slapen. Je kunt er flink in springen en vervolgens dag in dag uit niet slapen, maar is dat verstandig? En als je dit kiest dan zorg je er ook nog eens voor dat je emotioneel wordt, met alle financiële gevolgen van dien.

Een strategie kiezen is 1, je eraan houden is 2.  En stap niet in de valkuil om (te) snel van strategie te switchen.

Stap 8: Gebruik Money Management

succesvol beleggen rechtsboven

Money management gaat over het bewaken van je risico’s. Zorg ervoor dat je verliezen niet te groot worden en maak gebruik van een stop loss. Harm kiest zelf voor een stop loss van 20%. Als hij meer dan 20% op een aandeel verliest dan verkoopt hij. Beperk je verliezen!

En nogmaals: hou je vast aan het proces dat je ingezet hebt, blijf bij je strategie.

Stap 9: Bepaal vooraf wanneer te verkopen

Weten wanneer je gaat verkopen is zo belangrijk. Wanneer ga je verkopen? Als je ziet dat je aandelen in een dalende trend zitten en als je stop loss bereikt is. Hoe weet je of je aandeel echt in een dalende trend zit? Met behulp van de Trading Navigator van Harm.

Elk groot verlies begint als een klein verlies. Kom dus op tijd in actie. Elke grote winst begint trouwens ook als een kleine winst, dus geef het wel de tijd.

Stap 10: Registreer en evalueer iedere transactie

Meten is weten en dat doe je in een trading journaal. Noteer welke transacties je hebt gedaan en wat je resultaten waren. Leer ervan en zorg dat je fouten die je al gemaakt hebt niet nog een keer maakt. En herhaal natuurlijk de acties die succesvol waren. Want zoals Harm zegt’ Meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken.’

Harm zegt zelf heel terecht dat hij over de mogelijkheden van beleggen boeken vol kan schrijven en dat heeft hij ook gedaan. Hij biedt ook eendaagse workshops aan, online trainingen, langdurige coachingsprogramma’s en een VIP lidmaatschap. Als ik jou was, zou ik eens beginnen met zijn gratis boek.

Gratis e-book ‘In 10 stappen succesvol beleggen’

Harm van Wijk heeft een gratis e-book geschreven ‘In 10 stappen succesvol beleggen’. Ik vind het persoonlijk een verhelderend boek al is het op sommige plekken ook best ingewikkeld. Je ‘ziet’ goed dat Harm een professional is en hij vergeet nog wel eens dat ‘wij’ dat niet zijn. Bepaalde termen mogen dus best wat beter uitgelegd worden en bepaalde berekeningen kan ik echt niet volgen. Dat doet overigens niks af aan het feit dat het proces in het boek glashelder is. Je hoeft het alleen maar te volgen.

Voor dit gratis* boek ‘In 10 stappen succesvol beleggen’ moet je even je naam en e-mailadres invullen en dan krijg je inlogcodes voor een online leeromgeving. Links onderin de pagina ‘Trainingen’ vind je dan het boek en de beloofde extra’s. Echt een aanrader. -> Kijk maar eens op bol.com, daar moet je bijna 10 euro betalen voor dit e-book en op deze manier krijg je het gewoon gratis*!

Wil je meteen dieper in de materie duiken of ben je niet zo’n lezer. Doe dan mee met masterclass over de Trading Navigator Methode. Die Masterclass is gratis en is je tijdsinvestering meer dan waard.

(* het boek is gratis, maar je betaalt wel een bedrag voor de verzendkosten)

in 10 stappen succesvol beleggen CTA

Wil jij weten hoe je succesvol kunt beleggen?

Klik dan op onderstaande knop en lees meer.

Plaats een reactie