Welke 3 dingen je niet moet doen bij het maken van een wachtwoord
Wachtwoorden, af en toe word je er helemaal koekwaus van. Zoveel websites, programma’s en tools waar je op in moet loggen. Hoe ga je in hemelsnaam al die wachtwoorden onthouden? In dit artikel vertel ik je wat je in ieder geval niet moet doen (en wat wel natuurlijk).
- Makkelijke wachtwoorden verzinnen. Of overal hetzelfde wachtwoord. Slecht idee, wat voor jou makkelijk te onthouden is is voor een hacker makkelijk te raden. En overal hetzelfde wachtwoord. Als een hacker dus dat ene wachtwoord van je heeft, dan kan hij/zij overal in.
- Het is ook geen goed idee om een wachtwoord samen te stellen uit de naam van het programma en een code die je overal gebruikt. Dan heet je bijvoorbeeld Jan Jansen en dan doe je voor Google ‘GoogleJJ (dus met je initialen erachter). Voor LinkedIn doe je LinkedInJJ en voor weer een ander programma kies je voor ‘AnderprogrammaJJ’. Dat is echt het domste wat je kunt doen. Want als hackers door hebben dat jij het zo hebt aangepakt dan is het een kwestie van proberen en volhouden.
- Wat ook niet slim is is de wachtwoorden opslaan op je computer. Als iemand jouw computer in handen krijgt, dan opent dus echt alles op het moment dat zij in je computer binnen zijn. Niet slim en zet die mogelijkheid dus ook uit op je computer. Dit wil je gewoon niet.