Investeren in vastgoed (met deze tips lukt het zelfs met weinig (eigen) geld)

investeren in vastgoed boven

In de categorie ‘Geld verdienen met’ een artikel over investeren in vastgoed. Want investeren in vastgoed met weinig geld, kan dat? In deze overspannen markt waar een huis al verkocht is voordat iemand met goed fatsoen het ‘te koop’ bord in de voortuin kan jassen? Yep, het kan.

Ik heb daarvoor het geweldige boek ‘Koop je rijk’ van Myrthe de Groot gelezen én vervolgens deelgenomen aan de training ‘Aankopen’ bij Actief (het bedrijf van diezelfde Myrthe).

Wat ik allereerst superfijn vind aan het boek en aan de training is dat Myrthe (en haar team) nog jonge meiden zijn en dat je niet meteen tegen een paar oude zuurpruimen in donkergrijze maatpakken aan zit te kijken. Geeft mij in ieder geval meteen het gevoel van ‘als zij het kunnen dan kan ik het ook’. Daarnaast leggen ze in gewone mensentaal uit wat belangrijk is, waar je op moet letten en hoe je slim brutaal en toch ook vriendelijk kunt zijn. Ik hou ervan.

Trip down memory lane, zit investeren in vastgoed in de familie?

Bijzonder om te weten: Myrthe is in relatieve armoede opgegroeid. Zij heeft in haar jeugd met het gezin geleefd van de voedselbank en nu is ze the bomb op het gebied van vastgoedbeleggen. Ze heeft dit dus echt niet met de paplepel ingegoten gekregen. Ik ook niet trouwens.

Ik weet nog dat mijn vader meerdere keren in zijn leven heeft geroepen dat hij huizen wilde kopen om er geld mee te gaan verdienen. Hij heeft het nooit gedaan. Ook niet toen hij (+/- in 1984) voor 7.000 gulden (ja gulden, niet euro, dus het is ongeveer 3.000 euro) het huis van mijn opa en oma kon kopen. Sterker nog, het hele blokje stond huis voor huis voor hetzelfde bedrag te koop. Hij heeft het niet gedaan. Te veel risico. Dat geloof je toch niet. Dus ik vind het mooi dat ik me hier nu in aan het verdiepen ben en dat ik wel degelijk stappen wil gaan zetten op het gebied van vastgoedbeleggen.

Maar goed, je bent niet voor niets op dit artikel terecht gekomen. Je wilt weten hoe je kunt investeren in vastgoed met weinig geld (in ieder geval weinig van jouw eigen geld).

Hoe werkt investeren in vastgoed met weinig geld?

Myrthe start meteen met een mooi voorbeeld, dat snel duidelijk maakt hoe het werkt. Stel je hebt een bedrag van € 30.000,- dat je vrij kunt maken om mee te investeren (let op: dit is dus wel eigen geld).

Nee, die € 30.000,- is niet genoeg om iets te kopen. Maar als je dit bedrag hebt dan kun je wel iets van rond de € 100.000,- kopen. Niet in Amsterdam, daar koop je voor dit bedrag nog geen vervallen schuurtje, maar in het noorden van het land kun je daar nog vastgoed voor kopen. In mijn eigen Zeeland ook trouwens.

Wat je vervolgens doet: je gaat op zoek naar een woning van rond de € 100.000,-. Als jij de gelukkige bent en je krijgt dit pand gegund dan ga je naar de bank en als jij met een goed verhaal komt (lees: een jaarlijkse huurstroom die goed genoeg is en nog wat meer van die dingen) dan is de bank waarschijnlijk bereid om jou 70% van de koopprijs te lenen. € 70.000,- dus, samen met jouw eigen € 30.000,- maakt de benodigde ton en daarmee kun jij deze investering doen.

Stel dat je een maandelijkse huurprijs van € 750,- per maand kunt krijgen, dan is dat dus € 9.000,- per jaar. Dat is natuurlijk niet allemaal winst, want je hebt zojuist ook een hypotheek afgesloten voor € 70.000,-. Maar ik hoop dat je zelf al ziet dat je een mooi rendement maakt op het eigen geld dat jij zelf in dit project hebt gestoken.

En nu doen we de truc voor 1 huis, maar wat als je dit voor 3 huizen kunt doen. Voor 10. Voor 100. Hold your horses, want ik vind het al stoer als je het met 1 huis doet. Wij moeten die drempel nog over, maar dat gaat binnenkort wel gebeuren.

Investeren in vastgoed voor beginners

Ken je de uitspraak ‘als schuld je rijk zou maken, dan zou Zimbabwe het rijkste land ter wereld zijn’. Wij Nederlanders zijn ook opgevoed met het idee dat je schulden zo snel mogelijk af moet lossen. Maar als je goed nadenkt is dat toch niet het beste advies dat je kunt krijgen. Hele belangrijke disclaimer: ik heb het hier over GOEDE schuld (een schuld die geld oplevert).

De hypotheekrente is op dit moment zo laag en je krijgt zo weinig rente op je spaargeld dat het echt ‘goedkoper’ is om op basis van hypotheek te lenen dan eigen geld in je investering te steken.

Dat laat ik graag zien met een voorbeeld:

We nemen het huis van een ton dat we net ‘gekocht’ hebben en we doen dit nu x3. We hebben een ton eigen geld en we kunnen nu 2 dingen doen. Het huis van een ton ook echt van onze ton eigen geld kopen. Dan weten we uit het vorige voorbeeld -> we krijgen € 9.000,- per jaar aan huurinkomsten. Niet slecht, rendement van 9% (dit is natuurlijk te simpel gerekend, want je hebt nog kosten, maar even voor het voorbeeld).

Maar wat als je nu van die ton 3 huizen koopt en je financiert 70%. Dan investeer je zelf 3x € 30.000,- = € 90.000,- en je financiert op basis van hypotheek voor € 210.000,- (3x € 70.000,-). Maar je hebt nu ook meteen 3x € 9.000,- huuropbrengsten, want je hebt gewoon 3 huizen in je bezit.

Ketsjing, dat is gewoon € 27.000,- per jaar.

En nee, dit is niet allemaal winst, want je moet natuurlijk wel rente (en aflossing) betalen over je hypotheek. Zeg 3% (is nu een normaal tarief om mee te rekenen (26-04-2021)). Is € 6.300,-. Hou je nog steeds ruim € 20.000,- over. Geld dat gewoon ieder jaar jouw kant op stroomt. Een rendement van 20% over jouw eigen ton (en ook hier is het weer te simpel gerekend, maar het gaat erom dat je ziet dat het slimmer is om te financieren dan om het niet te doen).

Hoe investeren in vastgoed

Oké, de sommetjes zijn gemaakt, maar hoe DOE je dit nu echt? Waar wil je in gaan beleggen, wat voor soort panden. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor:

 • Een appartement
 • Een woning
 • Winkelpanden
 • Kantoorpanden
 • Recreatiewoning
 • En nog veel meer
investeren in vastgoed onder

En je weet welk soort beleggingspand bij je past, dan is het leuk dat je sommetjes hebt gemaakt. Maar hoe zorg je ervoor dat de sommetjes gaan kloppen. Want een financier gaat echt niet alleen op jouw mooie blauwe ogen een zak met geld aan je geven. Wat heb je nodig? Wat moet je doen en vooral ook niet doen. Belangrijke vragen waar je een antwoord op wilt. Met welke kosten moet je rekening houden? Denk ook aan taxaties, Due Diligence en nog veel meer van die moeilijke woorden.

Nog een veel belangrijkere vraag: als je weet welke soort beleggingspand bij je past hoe kom je dan aan een pand waar je daadwerkelijk in kunt en wilt investeren. Tegen een juiste prijs en tegen juiste voorwaarden. Een hele uitdaging in deze overspannen huizenmarkt. Maar het kan echt, je moet alleen even weten hoe en waar je het moet zoeken. Het antwoord is dat het er nog is, maar dan is het vaak wel belangrijk dat je een goed netwerk om je heen hebt met mensen die je een tip kunnen geven en die je het ook gunnen.

En als je dit besloten hebt, wat voor soort huurder wil je dan? Hoe voorkom je dat het een doffe ellende wordt en dat je spijt als haren op je hoofd krijgt dat je hier ooit aan begonnen bent. En mag het wel (belangrijke vraag, want je zult de eerste niet zijn die een appartement koopt wat helemaal niet verhuurd mag worden en alleen is voor eigen bewoning).

Investeren in vastgoed boek

Je ziet, investeren in vastgoed is echt goed te doen, maar er zitten heel veel haken en ogen aan. Het fijne is dat Myrthe in haar boek ‘Koop Je Rijk’ op alle vragen antwoord geeft en meer. Het boek alleen is al zo waardevol. Je leert niet alleen alle ins and outs over beleggen in vastgoed, maar je kunt ook voor jezelf ontdekken of beleggen in vastgoed iets voor jou is. Met de kennis uit dit boek kun je meteen aan de slag.

Maar goed, dan heb je alleen nog maar kennis en er is meer nodig. Bijvoorbeeld dat netwerk. Ook daar heeft Myrthe met haar bedrijf Actief prachtige mogelijkheden voor.

Waarom kiezen voor Actief?

 • Je wordt onderdeel van het snelst groeiende netwerk van vastgoedbeleggers.
 • Je krijgt toegang tot een gehele vastgoedorganisatie met ervaren professionals én trainingen & masterclasses.
 • Een eigen vastgoedcoach die jou helpt met alle vastgoed gerelateerde zaken.

En weet je wat zo leuk is aan Actief? Je kunt al voor een klein bedrag per maand meedoen.

Het Actief platform heeft 3 keuzes:

 • InActief, voor slechts € 7,95 per maand doe je al mee en dan mag je al onderdeel worden van het netwerk en sta je in contact met andere vastgoedbeleggers.
 • Actief (€ 49,- per maand (excl. btw)) dan krijg je alweer een stuk meer waaronder een eigen vastgoedcoach en toegang tot trainingen
 • HyperActief (€ 79,- per maand (excl. btw)) is het paradepaardje en dan krijg je alles wat Actief je maar te bieden heeft. Wat ik daar onder andere super waardevol aan vind is dat je tweewekelijks off-market aanbod krijgt van vastgoed. Weet je niet wat off-market aanbod is, geen probleem. Myrthe legt het allemaal uit in haar boek en op haar platform.

Zeg je nu ‘ik wil ontdekken of vastgoedbeleggen iets voor me is’. Zou ik starten met het boek ‘Koop je Rijk’. Heb ik al verteld dat je 16 februari 2022 gratis toegang krijgt tot de training Aankopen? Kost normaal € 99,- en die krijg je nu cadeau als je het boek koopt. Tip van Flip, lees het boek tot en met de aller- allerlaatste pagina. Want daar staat nog eens een keer een mooie kortingscode. No-brainer dus, dat boek.

Heb je eenmaal de beslissing genomen dat vastgoedbeleggen iets voor je is, dan kun je voor een klein bedrag per maand al meedoen. En van daaruit kijk je gewoon verder wat bij je past. Maar weet dat het netwerk super waardevol is en een must voor iedere vastgoedbelegger. Moet het dan per se het netwerk van Actief zijn? Nee, natuurlijk niet. Er zijn vast nog veel meer netwerken te vinden. Maar ik deel gewoon mijn persoonlijke favoriet met je ?.

Veelgestelde vragen over Actief (investeren in vastgoed)

Ik krijg regelmatig vragen over wat Actief is en wat ze doen op het gebied van investeren in vastgoed. Ik heb de meestgestelde vragen op een rijtje gezet, check it out.

#1 Wat is Actief?

Actief is een club jonge honden, in dit geval veelal teefjes. Hè, dat klinkt echt onvriendelijk en zo bedoel ik het niet. Wat ik wel bedoel: Actief is een club met een flinke hoeveelheid vrouwen aan het roer. Vrouwen die hun mannetje staan op het gebied van Vastgoed. Zo heb je Myrthe, de oprichtster van Actief. Zij heeft een boek geschreven: Koop Je Rijk. En zo zijn er nog veel meer experts die precies weten wat ze doen als het aankomt op het kopen en verkopen van vastgoed. Actief is een vastgoednetwerk en je vindt er dus een groep gelijkgestemden die allemaal investeren in vastgoed. Je kunt dus van elkaar leren, maar je kunt ook helpen en geholpen worden. Door de andere leden, maar ook door de mensen die bij Actief werken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of voor iedere uitdaging hebben zij wel iemand die weet wat je moet/kunt doen. Je vindt trainingen op het Actief-platform, maar ook voorbeelddocumenten, een forum, aanbod (vastgoed dat je kunt kopen of verkopen), er zijn netwerkbijeenkomsten en nog veel meer. Kortom: dit is een platform waar je bij wilt zijn als je serieus aan de slag wilt met beleggen in vastgoed.

#2 Wat is Inactief binnen Actief?

Heel eerlijk: ik vind Inactief een slechte woordgrap. Want Inactief betekent dat je niet actief bent en in dit geval ben je het wel. Het zou eigenlijk In-Actief moeten heten, dan klopt het beter. Je zit namelijk in Actief, maar op de meest laagdrempelige manier. Je krijgt:

 • Toegang tot de app
 • Jaarlijks Actief magazine
 • Online Q&A’s
 • Toegang tot events
 • Rendementsberekeningstool
 • Voordeel bij partners van Actief

Wil je meer (zoals bijvoorbeeld trainingen en voorbeelddocumenten) dan moet je upgraden naar Hyperactief.

#3 Wat is Actief binnen Actief?

Beetje cryptische omschrijving, maar binnen Actief heb je 3 mogelijkheden om deel te nemen aan het platform. De goedkoopste is Inactief. De duurste (en meest volledige) is Hyperactief en de tussenvorm is Actief. Wat krijg je bij Actief:

 • Toegang tot de app
 • Jaarlijks Actief magazine
 • Online Q&A’s
 • Toegang tot events
 • Rendementsberekeningstool
 • Voordeel bij partners van Actief
 • Jaarlijks Regio magazine
 • Vragen stellen aan specialisten
 • Toegang tot kennistrajecten
 • Toegang tot aanbod via de app

Wil je deze? Goede keus, check hier de investering.

#4 Wat is Hyperactief?

Als je serieus met vastgoed aan de slag wilt dan zou ik niet aarzelen. Dan is het verkeerde zuinigheid om voor een goedkoper pakket te kiezen. Want die paar honderd euro die je per jaar hier aan kwijt bent, kun je dubbel en dwars terugverdienen als je bij een bepaalde transactie iets hebt geleerd of een tip hebt gekregen die je ziet als je Hyperactief bent. Wat krijg je?

 • Toegang tot de app
 • Jaarlijks Actief magazine
 • Online Q&A’s
 • Toegang tot events
 • Rendementsberekeningstool
 • Voordeel bij partners van Actief
 • Jaarlijks Regio magazine
 • Vragen stellen aan specialisten
 • Toegang tot kennistrajecten
 • Toegang tot aanbod via de app

En!

 • Online trainingen
 • Online masterclasses
 • Diverse voorbeelddocumenten
 • Aan- en verkopen via de app
 • Gratis toegang tot events
 • Jaarlijkse uitgave begrippenboekje
 • Gratis deelname aan kennistrajecten

De full monty dus. Wat is de investering? Check het hier.

#5 Wat is Koop Je Rijk?

Koop Je Rijk is een boek, geschreven door Myrthe de Groot (oprichtster van Actief). Het boek gaat niet alleen over hoe je vastgoed kunt kopen, zelfs als je zelf niet zo heel veel geld hebt. Het gaat ook over waar je op moet letten, hoe je kunt berekenen of iets een goede investering is of niet. Myrthe neemt je stap voor stap mee door het hele proces en legt onder andere uit hoe je je doelen bepaalt, waar je aantrekkelijk vastgoed vindt en hoe je dat het beste financiert. Je ontdekt ook wat ze bedoelt met het hefboomeffect waardoor je vermogen nog sneller groeit. Wat ook heel fijn is: er komen allerlei specialisten aan het woord en andere ervaringsdeskundigen zoals beleggers in garageboxen en woningen maar ook hele appartementencomplexen of winkelcentra.

#6 Is vastgoedbeleggen voor iedereen geschikt?

Gewetensvraag: is vastgoedbeleggen voor iedereen geschikt? Nee. Er zijn natuurlijk altijd geitenpaadjes te vinden, maar feitelijk is het wel de bedoeling dat je iets van eigen geld in kunt brengen. Je kunt lenen om vastgoed aan te kopen, maar je zult een klein bedrag toch zelf in moeten leggen. Kun je dat niet, dan zou ik me ook even nog niet aan vastgoedbeleggen wagen. Verder is vastgoedbeleggen niet voor watjes. Want welke belegging je ook kiest, het kan misgaan. We hebben de afgelopen jaren een opgaande tijd gekend, waarin de bomen tot aan de hemel groeiden. Als je vastgoed had dan kon het niet anders dan dat je het met dikke winsten een tijdje later weer verkocht. Maar het is altijd een golfbeweging. Er zijn ook periodes dat je je vastgoed met geen mogelijkheid verkocht krijgt. En daar moet je tegen kunnen. Je hebt pas verlies op het moment dat je daadwerkelijk verkoopt, dus als jij het geduld, de centen en het lef NIET hebt om te blijven zitten, dan kun je met vastgoedbeleggen ook veel geld kwijtraken. Als je overweegt om met vastgoedbeleggen te starten dan kun je natuurlijk blind erin springen en vrolijk roepen 'I will learn as I grow'. En jij zou zomaar eens die uitzondering kunnen zijn die het helemaal alleen gaat fiksen. Maar omdat je het zelf wilt doen, wil het nog niet zeggen dat je het ook alleen moet doen. Ik zou me altijd aansluiten bij een netwerk aan specialisten. Surprise surprise, ik kies daarvoor voor Actief.

#7 Zitten er ook nadelen aan Actief?

Of er ook nadelen aan Actief zitten? Niet veel, maar er is er wel eentje waar ik me een beetje over verbaasde. Maar misschien is dat naïef van mij. Bij Actief hebben ze bijvoorbeeld ook aanbod, dat beleggers binnen het platform hun vastgoed aanbieden om te kopen. Actief bemiddelt daarin en rekent daarvoor een fee. Een goedkope fee maar wel degelijk een fee.

Heel eerlijk: ik had verwacht dat het gratis zou zijn. 

Een heleboel dingen zijn ook gratis (zeker als je voor het meest uitgebreide lidmaatschap kiest) maar als je specialistische hulp wilt of specialistisch advies wilt dan krijg je daar gewoon een rekening voor en daar verdient Actief dus aan. Dat viel me tegen, maar nogmaals: dat is waarschijnlijk naïef van me.

Nu is het aan jou. Ga je ervoor?

PS: Meer weten over andere manieren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide blog over online geld verdienen.

***Disclaimer: Alle informatie die je in dit artikel vindt, is louter informatief en bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Als Online Business Bouwer ben ik geen professioneel financieel adviseur. Als je wilt beleggen, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Mijn artikel is dus geen financieel advies, ik vertel gewoon over van welke cursus ik fan ben.

Plaats een reactie