Hét verschil tussen investeren en geld uitgeven

investeren
Mijn kast met investeringen

Weet jij wat het verschil is tussen investeren en geld uitgeven?

Krijg jij ook vaak commentaar? “Ga je alweer geld in je bedrijf investeren?”, “wat een geld heeft dat gekost” of “dat heb je toch helemaal niet nodig?”. Ik hoor dit soort opmerkingen regelmatig, want ik geef best veel geld uit aan cursussen. Mijn omgeving vindt dat ik al slim genoeg ben en dat ik geen extra cursussen nodig heb om te kunnen zeggen dat ik iets kan. Ik vind het echter leuk om me te blijven ontwikkelen en te blijven groeien. Ik zie een cursus niet als geld uitgeven maar als investeren.

Voor mij is er een groot verschil tussen geld uitgeven en investeren. Bij geld uitgeven, koop je iets en daar krijg je iets voor terug, maar dat groeit niet. Bij investeren koop ik iets en komt het geld dubbel en dwars bij me terug.

Waar kan je als ondernemer in investeren?

Kennis

Als je ergens specialist in bent, wilt zijn of wilt worden, dan is het goed dat je in deze kennis blijft investeren. Het is je werk en hoe meer jij weet en hoe meer je dat laat zien, des te beter jouw klanten je weten te vinden. Meer klanten is meer inkomsten (als het goed is) en daarmee krijg je extra budget om te investeren in nog meer kennis.

Het is essentieel dat jij meer weet dan je klanten, zodat ze betrokken bij je blijven en ook van je willen blijven leren. Het werkt als een vliegwiel dat steeds harder en harder gaat. Jij blijft groeien en er groeien steeds meer klanten met je mee. Je klanten blijven echter altijd een stapje achter je en dat maakt dat ze bij je terug blijven komen.

Tijd

investerenJe kunt nog zoveel kennis hebben van time-management, maar met een goedlopend bedrijf heb je het gewoon druk. Ook druk met dingen die jij niet persé zelf hoeft te doen. Wat is er dan fijner om die taken uit te besteden aan een andere expert? Dat is geen geld uitgeven, dat is investeren! Door taken uit te besteden aan iemand anders ontstaat er extra tijd voor jou. Tijd waarin je die dingen kunt doen die alleen jij kunt doen. Heb jij nog tijd om eens rustig te bezinnen, om nieuwe diensten te ontwikkelen of om cursussen te volgen? Of ben je ’s avonds blij als je even rustig kunt zitten, voetjes op tafel en even niets.

Wat is jouw uurtarief en wat kost het als jij taken uit voert die je eigenlijk niet zelf zou moeten doen? Als iemand anders het sneller en beter kan en deze persoon is goedkoper dan jij, dan is het een investering om het werk uit te besteden. Hoe gaaf is dat? In de uren die jij normaal zelf zit te zwoegen kan jij nu klanten bedienen, wordt het werk gedaan én verdien je extra geld.

Automatisering

Tegenwoordig kan je heel veel automatiseren, maar goede programma’s kosten geld. Ik werk bijvoorbeeld graag met het programma Autorespond, een autoresponder en Shopping Cart in één. Je kunt dus met dit pakket e-mails versturen naar je mailinglist, je kunt automatische opvolgmails klaar zetten en je kunt ook verkopen. Compleet met facturen, betalingsmogelijkheden en je hebt ook gelijk de e-mailadressen van deze klanten. Je kunt ze dus ook weer mailen. Wil je het complete pakket, dan moet je al snel aan 40 euro per maand denken. Er zijn ondernemers die dan gelijk zeggen dat dat veel te veel is, maar is dat ook werkelijk zo? Als jij 1 uur aan het klooien bent met de koppeling tussen losse pakketten, dan kost het al weer meer dan dat. Kijk dus altijd goed hoeveel tijd het je gaat besparen als je iets automatiseert. Ik weet het zelf, als iets niet lukt op de computer dan ben je zo een uur verder.

Voorbeelden van andere nuttige investeringen:

  • Voel je je onzeker als je in gesprek gaat met een potentiële klant en twijfel je over je uiterlijk? Investeer in een imagecoach of iemand die je kledingadvies kan geven. Als jij je zeker voelt en dat ook uitstraalt, dan ziet jouw potentiële klant dat ook en is de kans groter dat je de opdracht binnen haalt
  • Wil je lid worden van een netwerkgroep die veel geld kost, maar nog veel meer op kan leveren? Ik zeg doen!
  • Heb je het gevoel dat je jezelf tegen houdt? Heb je overtuigingen die je niet helpen of barrières die je maar niet kunt overwinnen? Investeer in een coach die je verder helpt
  • Heb je een website die niet genoeg oplevert? Hij ziet er mooi uit, hij heeft veel geld gekost, maar blijkbaar spreken de teksten jouw klanten niet aan. Investeer in een tekstschrijver en zorg dat je website voor je gaat werken
  • Weet je niet hoe je een geheel maakt van je marketingactiviteiten? Hoe je social media, blogs en nieuwsbrieven in kunt zetten om meer bezoekers op je website te krijgen? Als virtueel assistent kan ik je daarbij helpen. Het is uiteraard mijn bedoeling dat het je geld op gaat leveren in plaats van kosten

Een opdrachtgever van me heeft een mooie uitspraak, die ik je niet wil onthouden. Als jij zelf niet bereid bent om in jezelf te investeren, hoe kan je dan van een klant verwachten dat hij/zij wel in jou gaat investeren? Laat je dus niet gek maken door je boekhouder of je omgeving. Bepaalde uitgaven snappen zij misschien niet, maar voor jou is het noodzakelijk. Het is een investering en dat verdient zich dubbel en dwars terug.

Wil je met me sparren over waarin jij zou kunnen investeren? Ik denk graag met je mee en ik help je graag om je investeringen te implementeren. Bel me of mail me, dan spreken we snel af.

Hartelijke groet,

Liesbeth

Plaats een reactie