Waarom geld verdienen niet vies is (nee, ook niet in tijden van crisis)

Zie jij het ook op sociale media? Dat mensen boos reageren als een ondernemer in deze tijd een aanbod doet waar hij/zij geld voor vraagt. De commentaren zijn niet mals. ‘Hoe durf je in tijden van crisis geld te vragen. Ga je diep, diep, diep schamen!’ Gevolg: de een na de ander biedt iets gratis aan. Soms de meest uitgebreide online programma’s waar normaal flink voor betaald moet worden.

Aan de ene kant juich ik dat natuurlijk toe. Want ik voel dat de saamhorigheid groeit. Dat we hier met z’n allen in zitten en dat we er met z’n allen er het beste van willen maken. En daarnaast wil ik echt een lans breken voor de gedachte dat we WEL geld voor onze diensten mogen vragen. JUIST in tijden van crisis.

Geld verdienen is energie laten stromen

Op dit moment is het belangrijk om zoveel mogelijk positieve energie te laten stromen. Geld is niet alleen ruilmiddel, maar het is ook energie. En als je het goed inzet is het positieve energie. We hebben nu eenmaal met elkaar afgesproken dat we geld gebruiken om elkaar te belonen als we iets voor elkaar gedaan hebben. Dat geld hebben we vervolgens dus ook weer keihard nodig om te leven.

Ik zie geld en elkaar betalen dus als dé manier om door deze crisis heen te komen. Ik betaal jou voor dienst X. Jij hebt daardoor geld in je portemonnee en jij betaalt weer iemand anders voor Y. Die persoon heeft daardoor geld en betaalt weer iemand anders voor Z. Die laatste persoon koopt vervolgens weer iets bij mij en op die manier hebben we een mini-economie in gang gezet.

Zo krijgen we allemaal de kans om te groeien, te leren en verder te komen. Die groei is zo belangrijk nu we noodgedwongen fysiek stil staan. Zo overleef je als ondernemer de crisis en kom je er sterker uit. Want hoe je het ook wendt of keert, we zijn en blijven wel ondernemer. Hou dus op met dat alles gratis moet.

Verbazing

Als alles ineens gratis moet, gaat het voor een heleboel bedrijven mis. Heel eerlijk: ik viel van mijn stoel van verbazing toen ik na een week corona-crisis al hoorde dat bedrijven faillissement aan hadden gevraagd. Nu kan dit natuurlijk ook om andere redenen zijn, maar dit was echt door corona. Als het zo snel al mis gaat, dan was je bedrijf dus al die tijd al een tijdbom. Al het geld dat binnenkwam, was meteen ook weer nodig om kosten te dekken.

Zo kan je als ondernemer toch niet leven? Ik heb er zelf voor gekozen om er minimaal voor te zorgen dat mijn bedrijf 3 maanden door kan draaien als ik in die tijd helemaal geen omzet maak. Is dat in de huidige crisis lang genoeg? Geen idee. Maar het geeft me wel tijd om het tij te keren en iets te bedenken wat me wel weer omzet op gaat leveren.

Wat moet je daarvoor doen? Heel gewoon sparen. Ik doe dat op basis van mijn Verstandig Verdelen Methode. Wat dat is? Ik vertel erover in mijn boek ‘Online Business Bouwer’ en dit boek kan je gratis downloaden. Ik ben op dit moment met de allerlaatste details bezig en ik beloof je dat je deze week nog de download-link ontvangt als je je nu aanmeldt. Meld je hier direct aan.

En ja, je kan mijn boek gratis downloaden, dus doe er je voordeel mee. Kan jij het daarna allemaal zelf? Prachtig! Lukt het niet, dan mag je me altijd bellen. Ik help je graag en je snapt het natuurlijk al. Daar mag je me dan voor betalen. En ik sta open om in dankbaarheid te ontvangen.

Blijf gezond!

Hartelijke groet,
Liesbeth

PS: Natuurlijk zijn er wel dingen die gratis kunt delen, zoals bijvoorbeeld waardevolle content. Laat zien waar jij als ondernemer voor staat. Wat jouw visie is. Hoe je anderen verder kunt helpen. Inspireer anderen. Laat zien hoe het beter en mooier kan, want deze crisis gaat op een keer voorbij. Ooit wordt het weer ‘normaal’ en dan hoop ik dat de wereld er een stuk beter voor staat dan voor de crisis. Deel WAT er volgens jou nodig is en WAAROM het nodig is. HOE je dat vervolgens doet, verkoop je (dus betaald).

4 gedachten over “Waarom geld verdienen niet vies is (nee, ook niet in tijden van crisis)”

  1. Altijd leuk om jou blogs te lezen
    Ik hou normaal niet van blogs maar als ik jou voorbij zie komen lees ik ze toch ik vind jou jou kijk op dingen altijd heel boeiend

    Beantwoorden
  2. Helemaal met je eens Liesbeth. Ik ben blij dat jij dat zo kooi hebt kunnen verwoorden. Ik heb nog een reden om niet teveel weg te geven nu: je bestaande klanten betalen ook gewoon door. Misschien dat ze de uren wat afschalen , maar verder zal er (nu nog) niet voor hen veranderen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie