Hoe beperk je je financieel risico als ondernemer?

financieel risico

Vol verbazing volg ik deze week de vierdelige documentaire-serie “Arm in Nederland? Eigen schuld!“. Daarin wordt een groep van vijf personen meegenomen in de wereld van mensen die in armoede leven. De groep ontmoet deze mensen en luistert naar hun verhaal en ze blijven soms zelfs bij ze logeren. De groep heeft tijdens de serie een eigen tijdelijk onderkomen en ook daar wordt de armoede stapsgewijs opgevoerd. Ze maken een ontruiming mee en moeten zelfs een nacht op straat slapen.

Wat mij vooral raakt zijn de verhalen. Waarom zijn mensen in de schulden gekomen en waarom komen ze er niet meer uit? Het is allang niet meer zo dat alleen laagopgeleiden in de problemen komen. Er zitten ook ondernemers bij gewoon heel goed tot extreem goed verdiend hebben en die nu niks meer hebben. Ja schulden, die hebben ze genoeg. En hoe is het dan zo gekomen? Dat varieert van verkeerde beslissingen maken tot gewoon pure pech. Als je als ondernemer ziek wordt en je verzekering tegen arbeidsongeschiktheid vindt een uitsluitingsgrond dan heb je een probleem. Als vervolgens de gemeente/het UWV bepaalt dat je ook nog eens geen recht op een uitkering hebt, dan sta je zonder inkomsten. Dat is toch heel zuur als je aan de andere kant weet dat iemand in loondienst keurig (een deel van het) salaris doorbetaald krijgt en ook nog eens een heleboel rechten heeft ten opzichte van zijn werkgever.

Als kleine ondernemer kan je vaak niet alles zelf, maar durf jij nog personeel aan te nemen? Als je personeel langdurig ziek raakt dan heb jij ineens een serieus probleem. Het werk wordt niet gedaan én je moet wel het loon doorbetalen. Dat gaat even goed, maar als het echt lang gaat duren, dan ga je als ondernemer onderuit. Dan zou het zomaar kunnen dat je in de volgende serie van “Arm in Nederland? Eigen schuld!” komt. En is het terecht? Ik denk het niet, ik denk dat het wat dit betreft oneerlijk geregeld is in Nederland.

Het is dus niet raar dat de flexibele schil in bedrijven steeds belangrijker wordt. Specialisten die ingehuurd worden op de momenten dat dat nodig is en op basis van contracten waarmee bovenstaand probleem niet op gaat treden. Als Virtueel Assistent behoor ik ook tot het hedendaagse flexibele personeel. Ideaal voor kleine ondernemers die wel ondersteuning nodig hebben, maar die daarnaast hun financiële risico zoveel mogelijk willen beperken. Ik ben al vanaf een paar uur per week in te huren. Wil je hier mee over weten, laat dan een reactie achter. Ik hoor graag van je!

Plaats een reactie