Het is veel te veel

Afgelopen week heb ik een pauze gevraagd voor mijn lessen om Bates-leraar te worden. Echt, het groeide me boven mijn hoofd. Er zijn veel te veel oefeningen die je kunt doen om je ogen te verbeteren, je zou er tureluurs van worden.

Ik denk dat ik inmiddels zeker een 100-tal oefeningen ken die ik zou kunnen doen. En die ik in al mijn enthousiasme ook wil doen. Dan ga je voorbij aan het allerbelangrijkste van beter leren zien. Dat is ontspannen. Juist door te ontspannen ga je beter zien. En niet door door te duwen en heel veel te doen.

Ik merk het ook bij de Bates-leraren die ik nu volg. Zij bieden zo gigantisch veel aan, dat je er moedeloos van wordt. Je zou bijna gaan denken dat de Bates-methode veel werk is. Terwijl dokter Bates zelf eigenlijk maar een paar dingen deed met zijn patiënten.

  • Palmeren
  • Zonnen
  • Zwaaien
  • Snellenkaart

That’s it.

Het lijkt een klein inzicht, maar eigenlijk is het een heel groot inzicht. Want ik weet niet hoe het met jou is, maar ik herken me heel erg in vinden dat ik meer moet doen. Meer bieden, harder werken, meer meer meer. Terwijl het ook minder mag zijn. De basis en dat heel erg goed doen.

Ik zie dat ook bij klanten waar ik mee werk. Zo heb ik een klant, die help ik met het schrijven van blogs. Eerst waren de doelen groot. Op 1 in Google. Uiteraard. En dat kan. Soms heel makkelijk zelfs, als je maar kiest voor zoekwoorden waar weinig concurrentie op is. En dan natuurlijk een kneiter van een blog schrijven die je helemaal optimaliseert.

Maar helaas, de branche waarin hij zit is niet makkelijk voor Google. We hebben ons een aantal maanden in allerlei bochten gewrongen en ineens kwam het besef: we willen vertellen wat onze lezers moeten horen. Of dat SEO-technisch nu helemaal jofel is of niet. Sterker nog, het maakt ons niet meer uit of we qua SEO scoren.

Ineens kwam er ontspanning. Goede onderwerpen en vooral ook mooie verhalen. Omdat we wat te vertellen hadden. Niet omdat we wilden scoren. En nu schrijft mijn klant zelf zo goed dat ik er bijna niks meer aan hoef te doen.

Op dat moment zou je het als ondernemers verder zelf kúnnen doen. Maar het hóéft niet. Je kunt ervoor kiezen dat er iemand over je schouder mee blijft kijken. Mee blijft helpen en blijft inspireren. Dat is precies waar we nu voor gaan kiezen, iets andere vorm maar de samenwerking blijft 🙏.

Dat is wat ik ook wil met de ogenschool die ik voor ogen heb (pun intented). Ja, er is uiteraard iets nodig om resultaten te krijgen. De basis moet gelegd worden en er kán heel veel maar het hóéft niet. Als er maar iemand is die bij de weg wijst. Die je in alle chaos en hectiek terugbrengt naar wat er echt toe doet. En wat er echt toe doet is gelukkig niet heel veel.

Dokter Bates zei het zelf heel mooi:

Het kost net zo veel tijd om goed te zien als om slecht te zien.

Kies maar (voor je bedrijf en voor je ogen).

Ik zie je,

Liesbeth   

PS 1: Over de essentie van de Bates-methode heb ik een training gemaakt. Als jij brildragend bent of lenzen draagt, gaat dit je helpen. En weet je wat zo leuk is. Ik ga een new and improved versie van mijn huidige training maken. Omdat ik in de afgelopen maanden alweer zoveel inzichten opgedaan heb waarmee ik nog meer terugga naar de kern.

Als de nieuwe versie klaar is gaat de prijs omhoog. En als je je nu al inschrijft krijg je die nieuwe versie uiteraard cadeau van me. Dus 😜.

PS 2: Jaaaaaa, ik ben zo blij. De foto’s van mijn fotoreportage zijn binnen. Ik ga in de komende weken mijn website updaten, maar de foto die je bovenaan de blog ziet is alvast een nieuwe. Wat vind je er van?

Plaats een reactie