5 tips voor als je in het buitenland wilt werken maar dat niet durft

Op een warme voorjaarsdag in 2017 hakten mijn vriend Rinie en ik de knoop door. Dit jaar ging het gebeuren, we zouden voor langere tijd in het buitenland gaan wonen. Rinie werkte toen nog in loondienst en hij zou (deels) onbetaald verlof nemen. En ik, ik zou gewoon gaan werken en zorgen dat er brood op de plank kwam.

In het najaar van 2017 was het zover, we vertrokken voor 8 weken naar Italië en een jaar later zouden we de verdwijntruc nog een keer doen en 5 weken uit ons koude kikkerlandje vertrekken.

We hebben in die periodes voor de nodige uitdagingen gestaan en ik deel wat wij geleerd over in het buitenland werken graag met je. Hoef je die fouten niet meer zelf te maken ?.

Stap 1: Kies de juiste locatie

Stap 1 vonden we nog vrij makkelijk, wij zijn enorme Italië-fans, dus we kozen zonder moeite voor Italië.

Waar we altijd ons uiterste best voor hebben gedaan is appartementen en huizen vinden die goed internet hebben. Zoals gezegd wilde ik blijven werken en voor mij is goed internet daarvoor onmisbaar.

Kijk voor goed internet niet alleen naar de beschrijving op de verhuurwebsite, want sommige verhuurders vinden het al snel ‘super internet’ terwijl wij heel wat beter gewend zijn. We keken dus ook altijd naar de reviews en als we daarin lazen dat eerdere huurders zeiden dat ze beter internet hadden dan thuis, dan wisten we dat we een goede kandidaat te pakken hadden.

Stap 2: Regel direct bij aankomst back-up internet

Ondanks mooie beloftes dat het internet goed geregeld is, kan het nog steeds mis gaan. We hebben dus voor we weggingen al gekeken welke providers in Italië prepaid internet-tegoed aanboden en hoe de dekking van die providers was.

In Italië kan je voor 30 á 40 euro 20 of 30 GB internetdata kopen en wij kochten gewoon telefoonkaartjes. We namen een oude telefoon mee en stopten het SIM-kaartje erin. Maak vervolgens een hotspot van die telefoon en je kunt internetten op je prepaid telefoontegoed.

Tegenwoordig zijn er ook providers die door heel Europa goed internet garanderen en dat je gewoon je eigen bundel kunt gebruiken. Ik weet inmiddels dat dat via T-Mobile kan. Met het juiste abonnement kan je dan (tijdelijk) onbeperkt internet nemen en heb je supergoed eigen internet op je vakantie-adres. Maar let op: dat geldt niet voor alle providers. En als zij al dekking hebben in het buitenland, kan het zijn dat ze daar op een traag netwerk zitten. Check dit dus voor vertrek.

Pas op: voor mijn werk maak ik regelmatig gebruik van Skype en Skype tikt hard aan (video/beeld gebruikt veel data). Een uur Skypen kost al snel 1GB aan data en als je dan 20 GB voor een hele maand hebt gekocht, dan ga je hard door je tegoed heen. Skypen probeerde ik dus altijd op internet van ons appartement of een café in de buurt te doen.

Stap 3: Blijf niet te kort op 1 plek

We hebben er een paar keer voor gekozen om maar een week ergens te blijven en eigenlijk is dat niet fijn (tenzij je er een goede reden voor hebt). Als je maar een week op een plek blijft en dan alweer naar het volgende appartement gaat, heb je bijna geen tijd om te settelen.

Je weet weer niet waar de supermarkt is, of de stekkers in de stopcontacten passen, waar je je computer kan zetten en dat soort dingen. Het gaf ons heel veel rust om 2 weken ergens te blijven en even goed te kunnen landen. Als je je uitdagingen opgelost hebt, dan weet je ook dat je er 2 weken plezier van hebt.

Zo hadden we in ons allereerste appartement de uitdaging dat de stekker van onze computer niet in het stopcontact paste. Dan moet je toch meteen op zoek naar een verloopstekker die wel past. In de volgende appartementen hadden we die verloopstekker helemaal niet nodig, daar paste de stekker wel. Je gaat het zien, zo zijn er overal weer dingen die net anders zijn en die stress wil je niet te kort na elkaar ervaren.

Stap 4: Zorg voor een oude telefoon of koop een Mifi

Zorg dus dat je een oude telefoon meeneemt, die ook weer niet zo oud is dat hij geen hotspot voor internet kan worden. Test dat thuis, want wij hadden een oude Iphone in gedachten, maar die kregen we dus niet aan de praat als hotspot. Op het allerlaatste moment hebben we dus nog een andere telefoon geregeld die wel werkte.

Je kunt ook voor een Mifi gaan, dat is een speciaal kastje waar je ook telefoonkaartjes in kunt steken. Je kunt ook een telefoonkaart met prepaid internettegoed kopen die geldig is in heel Europa, maar die kaartjes zijn tot op heden best duur. Wij kopen dus liever een SIM-kaartje in het land waar we zijn en dan heb je ook meteen een telefoonnummer in dat land.

Pas op met je Nederlandse tegoed gebruiken. Dat kan goed gaan, maar je kunt ook voor onaangename verrassingen komen te staan als blijkt dat internet in het buitenland wel werkt maar niet uit je bundel gaat. Zo kennen wij iemand die met een klein uurtje internetten meer dan 60 euro kwijt was, want het zat niet in haar bundel. Zoek dat uit vóór je weggaat.

Stap 5: In het buitenland werken: maak een plan

Als je in het buitenland bent is je leven ineens heel anders. Soms lijkt het wel alsof je lichaam niet meer wil en helemaal in een vakantiestand zakt. En hé, je bent ook op vakantie (deels toch). Probeer deze dip voor te blijven met een planning.

Ik vind het zelf fijn om ’s morgens vroeg op te staan en te starten met een wandeling. Daarna ontbijten en aan de slag. Ik werk dan meestal tot de lunch en daarna ben ik ’s middags vrij. Dat geeft genoeg tijd om de omgeving en de stad te verkennen of te zwemmen en te genieten. Verder werk ik vaak 1 dag per week helemaal niet, dat geeft ons tijd om uitstapjes te plannen die meer tijd vragen. En je hebt natuurlijk de weekenden nog.

Meestal kijk ik dan aan het eind van de middag of ’s avonds nog of er dringende zaken zijn. Zo ja, dan los ik die meteen op. Nee, dan heb ik de rest van de dag vrij.

Het geeft mij een fijn gevoel om te weten dat ik zakelijk gezien alle ballen in de lucht houd en ondertussen ook kan genieten van mijn buitenlandavontuur. Het is de perfecte balans tussen werken en vakantie.

Ik vertrek

Over een paar weken vertrekken we weer naar Italië en nu voor een korte vakantie. Ondanks dat het een korte vakantie is, gebruik ik mijn eigen tips. Eerste stop in Italië: prepaid tegoed kopen.

Goede tips zijn natuurlijk altijd welkom, dus als jij nog tips voor mij hebt. Ik hoor ze graag van je.

Zonnige groet,
Liesbeth

Plaats een reactie