1password wachtwoordmanager, review en ervaring

1password wachtwoordmanager, review en ervaring boven

Wachtwoorden, zo’n beetje het belangrijkste wat ik heb binnen mijn bedrijf. Ik ben er zelf van afhankelijk, maar ik werk ook voor klanten van wie ik wachtwoorden heb. Ik moet er niet aan denken als die gegevens ooit op straat komen.

Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik safe zat met een Excel-bestand met een rare naam (zodat een hacker het niet zou herkennen als een bestand met wachtwoorden). En natuurlijk met een wachtwoord op dat bestand. Maar wat een gedoe was dat zeg. Als ik dan een wachtwoord nodig had dan moest ik in mijn bestand gaan zoeken. Bleek dat er een nieuw wachtwoord was en had ik dat niet opgeslagen. Of ik kon het hele wachtwoord niet meer vinden. Een hoop gezoek, gemopper en gedoe.

Een wachtwoordmanager nemen durfde ik niet. Want ja, dan sla je al die wachtwoorden op in een kluis die ‘ergens’ op de wereld staat én er is een andere partij die die wachtwoorden voor je beheert. Ik vond het maar niks.

Totdat ik op een dag bezoek kreeg van een computerexpert. Ik had grote problemen met mijn computer en zij kwam mij helpen. Het gehannes begon weer met het Excel-bestand, want zij had steeds inloggegevens van mij nodig. En die kon ik dan weer niet vinden. Zij hield toen een pleidooi voor 1Password. Ze liet me zien hoe het werkte en eigenlijk haalde ze me over de streep door te zeggen dat het Excel-bestand echt veel minder veilig was dan de wachtwoordmanager.

Wat je in ieder geval niet moet doen met je wachtwoorden

Het allerveiligst is pen en papier en gewoon je wachtwoorden opschrijven. Dan kan echt niemand erbij. Tenzij je het boekje ooit ergens laat liggen of iemand pakt het per ongeluk expres van je mee. En heel ellendig, je moet al je wachtwoorden overtypen als je ze nodig hebt op je computer. Wat ga je dan doen? Makkelijke wachtwoorden verzinnen, anders word je helemaal gek. Of overal hetzelfde wachtwoord, want anders is het niet te onthouden. Slecht idee, want daarmee speel je hackers helemaal in de kaart.

Kan ik meteen nog een mythe ontzenuwen. Er schijnen experts te zijn die adviseren om wachtwoorden samen te stellen uit de naam van het programma en een code die je overal gebruikt. Dan heet je bijvoorbeeld Pietje Puk en dan doe je voor Facebook ‘FacebookPP (dus met je initialen erachter). Voor LinkedIn doe je LinkedInPP. Voor Autorespond doe je AutorespondPP. Je snapt het denk ik wel. Dat is echt het domste wat je kunt doen. Want als hackers dit snappen kunnen ze dus echt overal in!

Wat ook niet slim is is de wachtwoorden opslaan op je computer. Dat deed ik eerst ook. Maar als iemand jouw computer in handen krijgt, dan opent dus echt alles op het moment dat zij in je computer binnen zijn. Niet slim en dat heb ik nu ook overal uit gezet. Mijn wachtwoorden worden niet meer op mijn computer opgeslagen.

Voordelen van 1Password

Ik heb gekozen voor 1Password en ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb. Het is echt zo’n handig programma. Overigens, in het begin heb ik nog echt wel zitten zuchten en steunen, maar toen ik het doorhad werkte het als een tierelier.

#1 Alle wachtwoorden bij elkaar, je hoeft dus nooit meer te zoeken

Wat zo fijn is aan 1Password? Ten eerste heb ik nu alle wachtwoorden bij elkaar staan. Ik heb ook direct al mijn wachtwoorden gecheckt. Wat gebruik ik nog? Werkt deze combinatie nog om in te loggen? En ik wéét nu dus dat alles wat in mijn passwordmanager staat ook daadwerkelijk werkt.

#2 Met 1Password kan je razendsnel inloggen bij al jouw programma’s en websites

1password wachtwoordmanager, review en ervaring2

Wat ook zo fijn is: je hoeft maar naar een bepaalde website te gaan en als je dan op het icoontje van 1Password drukt dan geeft 1Password al een voorzet welke inloggegevens bij deze website horen. Het kan ook andersom. Dat je eerst in 1Password gaat en daar de juiste site kiest en als je dan voor ‘open’ kiest dan ga je én naar de juiste website én je inloggegevens worden automatisch ingevuld. Soms heb ik van een website meerdere inlogcodes (bijvoorbeeld voor mezelf en dan heeft een klant ook nog datzelfde programma met eigen inlogcodes. Of zelfs meerdere klanten). Geen probleem. In 1Password geef ik duidelijk aan dat deze gegevens van mezelf zijn en andere gegevens zijn van een klant. 1Password zet alle inlogcodes op een rijtje, ik kies degene die ik moet hebben en weer dooorrrrrr.

#3 Als je 1 wachtwoord onthoudt kan je overal in

Derde voordeel: je hoeft maar 1 wachtwoord meer te onthouden. Dat is ook meteen een moeilijke met heel veel tekens. Maar als ik dat wachtwoord invoer, dan kan ik overal bij. Ook als ik op vakantie ben. Ook als ik met pech onderweg sta. Ook als ik het in de sportschool op mijn heupen krijg en tijdens het sporten een video wil luisteren van een training die ik gekocht heb en waar een wachtwoord op zit. Mijn wachtwoordmanager zit op al mijn apparaten en ik kan altijd overal bij. Terwijl dat vermaledijde Excel-bestand natuurlijk alleen op mijn vaste computer thuis stond. Ik moest dus ook vaak zeggen dat ik helaas niet in kon loggen omdat ik niet bij mij vaste computer was. Verleden tijd, ik kan overal in met 1 password.

#4 1Password staat voor gemak en betrouwbaarheid

Ten vierde heb ik bewust gekozen voor een betaald pakket. Gratis is nooit gratis en ik wil gewoon zeker weten dat mijn wachtwoorden goed beschermd zijn. Daar wil ik dus ook gewoon voor betalen. De grap is trouwens wel dat passwordmanagers helemaal niet duur zijn. Ik heb vorig jaar voor een heel jaar € 45,- betaald aan 1Password. Geen geld voor het gemak en de betrouwbaarheid die zij bieden.

Je hebt trouwens ook nog mooie ander aanbiedingen om bijvoorbeeld met het hele gezin op hetzelfde account te werken (uiteraard met afscherming van ieders passwords. Tenzij je juist weer wél wilt dat iedereen bij een bepaald account kan, dan kan je het ook weer open zetten voor iedereen). Voor € 5,- per maand mag je met 5 mensen op hetzelfde account.

#5 Hoe fijn, een passwordgenerator die gegarandeerd sterke wachtwoorden voor je maakt

Waar ik ook zo blij mee ben is de password-generator. Kan je leuk mee spelen en je wachtwoorden zo moeilijk maken als je maar wilt. Je kunt 1Password zelf een wachtwoord laten genereren en je kunt met een schuifje aangeven hoeveel tekens het wachtwoord moet zijn. Je kunt ook aangeven wat er minimaal in moet zitten. Bijvoorbeeld cijfers, hoofdletters, speciale tekens. En 1Password maakt er voor jou iets moois van. Je hoeft niet bang te zijn dat je het wachtwoord vergeet, want 1Password slaat het wachtwoord natuurlijk direct voor je op. Knappe hacker die nu jouw password nog raadt.

1password wachtwoordmanager, review en ervaring1

100% veilig bestaat helaas niet

En nee, ik word niet meteen naïef. Als een hacker jouw password wil achterhalen dan lukt dat, vroeg of laat wordt de code gekraakt. Maar het is net als met je fiets goed op slot zetten. Een dief loopt liever door naar een fiets die makkelijker te stelen is als hij of zij ziet dat jouw fiets wel heel goed beveiligd is. Dat is dus precies het effect wat ik beoog met mijn wachtwoordmanager. Dat een hacker denkt ‘ik kijk wel even verder’. Dat ie liever op zoek gaat naar die mensen die achter ieder programma hun eigen initialen hebben gehangen. Of die overal hetzelfde wachtwoord hebben omdat het anders niet te onthouden is. Die mensen, die heeft een hacker veel liever.

Je hebt het waarschijnlijk al gezien, maar ik ben fan van 1Password. Gebruiksvriendelijk, goedkoop en veilig. Wat wil je nog meer? En nooit meer het gedoe dat ik niet de juiste gegevens bij de hand heb. I love it.

Wil jij dat ook? Kan. Kijk gewoon eens op de site van 1Password en beslis of het iets voor je is.

Plaats een reactie