Video te groot om te mailen/delen? Zo lukt het wel

video laten maken

Typ jij ook heel wat af op een dag? Ik wel en ik heb een oplossing bedacht: video’s maken. Dan kan ik mijn verhaal gewoon vertellen en dat kost me veel minder tijd dan typen. Plus, nog veel belangrijker, hoe langer de verhalen die je typt, hoe minder mensen het ook echt lezen. En als ze het lezen is het de vraag of ze het goed lezen. Want dat is me helaas ook al meerdere keren overkomen, dat wat ik geschreven had heel anders geïnterpreteerd werd dan ik bedoelde.

Vergeet ook niet dat er 3 soorten mensen zijn: de mensen die voorkeur hebben voor lezen, mensen die voorkeur hebben voor kijken en mensen die voorkeur hebben voor luisteren. Daarom kies ik steeds vaker voor een video. Zo bedien ik meteen 2 groepen, namelijk de kijkers en de luisteraars.

Video te groot

Ik stuur bijvoorbeeld vaak een video naar klanten. Als zij iets vragen en ik denk ‘ik kan het net zo goed even laten zien’ dan maak ik een video. Vinden mijn klanten geweldig! En dit kun jij dus ook gebruiken als je aan affiliate marketing of aan dropshipping doet. Heeft je klant een vraag en kun jij het makkelijk uitleggen door het te laten zien? Maak een video!

Maar dan komt de uitdaging: hoe kun je die video delen? Want een video is vaak te groot om te mailen. Dan kun je je toevlucht zoeken in Google en zoeken op ‘video mailen verkleinen’ of zelfs ‘video verkleinen om te mailen’. Maar het kan simpeler. Je kunt je video delen via een link. Maar laten we beginnen met stap 1: hoe kun je een video maken?

Video laten maken

Er zijn verschillende platforms waarop je een video kunt maken. Ik geef je een paar toppers, waarbij ik er van uit ga dat je regelmatig kiest voor een opname op een vaste computer/laptop. Omdat je bijvoorbeeld ook je scherm wilt delen. We beginnen met de simpele manier, een video maken met telefoon. De volgende opties zijn meer voor als je een video wilt maken met je computer.

Video maken met telefoon

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en daar zit standaard een camera op. Ik heb zelf een iPhone en als ik de camera-app aanklik dn zie ik meteen onder mijn beeldscherm meerdere opties als foto, portret, panorama en ook video. In dit geval wil je voor video kiezen en als je vervolgens met je vinger het witte bolletje ingedrukt houdt dan maak je een video.

Maar dan komt de uitdaging. Dan staat die video op je telefoon en als je de video wilt mailen dan heb je dikke kans dat het niet lukt. Dat de video gewoon te groot is. Staat degene waar je naar wilt mailen naast je, dan zou je kunnen Airdroppen, maar ik ga er van uit dat dit geen optie voor je is. Want als iemand naast je staat hoef je ook geen video te maken toch ?.

Video maken YouTube

Je zou een video kunnen maken op YouTube, daar is de mogelijkheid om live te gaan. Ik zou daar zelf niet zomaar voor kiezen. Ik merk dat ik regelmatig video’s stop omdat het niet goed genoeg gaat en omdat ik opnieuw wil beginnen. Dat kan op YouTube natuurlijk ook, maar in feite ben je live op het moment dat je opneemt. Geeft mij te veel stress. Ik kies liever voor een platform waarop ik de video gewoon alleen voor mezelf kan maken en vervolgens de link kan delen.

Quicktime player for Mac

Zelf heb ik een Apple-computer en daar krijg je standaard de Quicktime player for Mac bijgeleverd. Dat is een superfijne tool waarmee ik of mijn scherm opneem, of zelf in beeld ben of ik kies voor alleen een geluidsbestand. Werkt supersnel en fijn en je hebt de mogelijkheid om simpele bewerkingen uit te voeren. Zoals bijvoorbeeld een stuk van de video afknippen en/of video’s aan elkaar plakken.

Dat is wat ik regelmatig doe. Heb ik een lange video opgenomen en vind ik dat ik aan het eind fout ga, dan knip ik gewoon het laatste stuk van de video af. Ik start een nieuwe video en spreek daar het eind opnieuw in en ik plak dit tweede stuk achter de eerste video. Klaar is Kees (of Liesbeth in dit geval).

Maar goed, dan staat de video op je computer en hoe ga je die nu delen? Kom ik later op terug.

Video Loom gebruiken

Maak je gebruik van Windows? Dan zou ik Video Loom gebruiken (en die is ook beschikbaar voor Apple-computers trouwens). Je kunt de app op je computer installeren en dan kun je direct aan de slag. Wat ik zo fijn vind aan de Video van Loom is dat je je scherm op kunt nemen en zelf ook in beeld kunt zijn. Dat gaat dus niet bij Quicktime player.

Nadeel van Loom is dat je maar 5 minuten opnametijd krijgt in de gratis versie. En je mag maar 25 video’s maken. Als je die gebruikt hebt krijg je de melding dat je moet upgraden (dus betalen) of je moet je video’s weggooien.

Het mooie van Loom is dat je je video kunt downloaden en dan kun je het bestand op je eigen computer opslaan. Maar in dit artikel ging ik je uitleggen hoe je een video kunt delen. En daar is Loom een ster in, want je kunt namelijk ook voor de optie ‘delen’ kiezen. Daar kun je meteen het juiste e-mailadres ingeven en als je dan op verzenden klikt is je video verzonden. Super simpel dus.

Let op: als je een video maakt in Loom en je wilt deze video delen op je website, dan is het niet voldoende om de link uit Loom te kopiëren. Als je dat doet krijg je een hele lelijke video met een hoop informatie van Loom eromheen. Dat wil je niet, je wilt alleen jouw video laten zien. Wil jij een cleane video op je website, dan moet je nog een extra stap zetten. Upload de video op YouTube en deel de link uit YouTube op je website. Ik leg het hieronder uit onder het kopje Video delen door link te maken op YouTube.

We zijn nu aanbeland bij stap 2. De video is gemaakt, maar hoe ga je hem nu delen. Ga dus niet zitten knoeien en proberen om je video te verkleinen. Je video is niet te groot, je moet gewoon een andere oplossing gebruiken.

Video verkleinen om te mailen?

Zoals ik al hierboven schreef kun je je video meteen delen via Loom. En je zou ook kunnen kiezen voor WeTransfer. Wat ik hier niet fijn aan vind is dat je je video eigenlijk op het platform van iemand anders laat staan. In veel gevallen maakt het helemaal niks uit, want ik heb nog maar zelden video’s gemaakt die ik ‘geheim’ wilde houden, maar privacy is iets om te overwegen/in de gaten te houden.

Vaak wil je juist dat zoveel mogelijk mensen je video’s zien. Daarom kies ik er bijna altijd voor om mijn video’s te uploaden op YouTube. Dat heeft meteen meerdere voordelen.

  • Als je je video uploadt op YouTube dan krijg je meteen een link en die link kun je delen, bijvoorbeeld om te mailen.
  • YouTube maakt ook meteen een embed-code aan. Dat is superfijn, want die gebruik ik vaak op mijn website. Voordeel hiervan is dat bezoekers je video OP JOUW WEBSITE kunnen kijken en dat ze niet weggeleid worden naar YouTube. Als dat laatste gebeurt zijn ze namelijk van je website weggegaan en naar YouTube gegaan. De vraag is of je je bezoekers dan ooit nog een keer terugziet op je eigen website.
  • Soms heb je ook wel eens formulieren waarop je een video moet delen. Dan gaat vaak niet dat je dan het echte video-bestand deelt. Ook hier: upload in YouTube, je krijgt een link, plak de link in het formulier en de ontvanger kan jouw video kijken.
  • Heb je een video met je telefoon gemaakt dan zou je ook kunnen proberen om de video te uploaden in YouTube. Ook dan krijg je meteen een link die je kunt delen.

Nadeel van YouTube: er is 1 groot nadeel wat mij betreft. Als je een video uploadt op YouTube dan duurt het vaak vrij lang voordat je video klaar is. Je moet ook een aantal stappen doorlopen om de video helemaal klaar te maken en dat vind ik best wel wat moeite.

Daarom heb ik nog een Ninja-tip.

Video uploaden in Dropbox of Google Drive

De meeste mensen hebben het wel, de mogelijkheid om in de Cloud te werken. Superfijn, want als je je bestanden in de Cloud opslaat dan kun je overal bij je documenten. Ik maak zelf gebruik van Dropbox, maar bij Google Drive werkt het bijvoorbeeld ook.

Wat ik doe, ik sla mijn video op in Dropbox. Ook daar moet je weer even wachten, maar je hoeft verder geen extra handelingen te doen. Sleep je video naar Dropbox en wacht totdat je een groen bolletje ziet. Dan is je video klaar. Klik dan op de rechtermuisknop en een van de opties is dan ‘link delen’.

Voor mij is het grote voordeel dat de video in mijn eigen omgeving staat en dat ik heel snel beheer heb over deze video. Als ik wil dat de video echt verdwijnt, dan hoef ik alleen maar naar het bestand te gaan in Dropbox en op delete te drukken. En dan is de video ook echt weg. Op YouTube bijvoorbeeld ligt dat ingewikkelder en weet ik voor mezelf ook niet zeker of de video nu echt weg is.

Nadeel is wel dat als je de video werkend wilt houden dat je dan in Dropbox, in Google Drive of in welke Cloud dan ook de video NOOIT mag verplaatsen. Als je dat doet krijgt je video een andere link en werkt je al eerder verstuurde link dus niet meer.

Veelgestelde vragen voor video te groot

1. Hoe maak je een video?

Maak een video en doe dit op een platform dat fijn werkt voor jou. Een platform dat jou ook de mogelijkheden biedt die je nodig hebt. Zo wil ik soms graag mijn scherm delen om iets te laten zien én wil ik zelf ook in beeld zijn. Dan is Quicktime niet handig, maar werkt Loom weer wel. Wil ik alleen zelf in beeld zijn, dan kies ik voor Quicktime. Wil ik alleen mijn scherm laten zien en mezelf niet, ook dan kies ik voor de Quicktime player.

Of gebruik gewoon de camera op je telefoon en kies voor de video-fuctie.

Sla je video op op een plek waar je er een link van kunt maken. Heb je Dropbox, gebruik dat. Werk jij met Google Drive, doe het dan daar. Of upload de video op YouTube en dan heb je ook een link.

Loom is hier een alles-in-1 oplossing, want daar kun je je link zelfs direct verzenden.

3. Hoe deel je je video?

Schrijf je mail en plak je link in die mail. Ik leg het vaak ook even uit, dat de video te groot is om als bestand te delen en dat ik de video daarom opgeslagen heb in Dropbox of YouTube. In de url staat namelijk Dropbox, een hoop cijfers en letters en achteraan staat de naam die ik aan de video heb gegeven. De link van YouTube geeft helemaal geen informatie. Ik leg dus altijd wel even uit dat mijn link te vertrouwen is en tot op heden heeft iedereen mijn video’s nog geopend en is mijn boodschap luid en duidelijk overgekomen.

4. YouTube account maken, hoe doe je dat?

Hoe kan ik een YouTube account maken? Dat is de eerste vraag die ik krijg en en echt niet alleen van mensen van mijn leeftijd (rond de 50). Nee, ook jonge mensen weten het regelmatig niet. Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk weinig hoeft te doen. Als je een Google-account hebt dan heb je ook YouTube.

Dus gebruik jij de Google agenda of maak je gebruik van Gmail? Bijna iedereen heeft dat wel, dus jij vast ook. Dan heb je een Google-account en als je op de 9 puntjes naast je profielfoto klikt, dan kun je gewoon naar YouTube.

5. Loom account maken, hoe doe je dat?

Loom gebruiken is ook super simpel.

  • Open Google in je Chrome browser
  • Ga naar Loom.com en kies voor ‘Get Loom For Free’
  • Vul de velden in
  • Je krijgt een e-mail om te bevestigen dat jij het zelf bent
  • Installeer de Chrome-extensie en je bent klaar om te gaan knallen.

Manieren ontdekken van online geld verdienen? Lees dan mijn uitgebreid artikel over online geld verdienen.

Plaats een reactie