Mindset veranderen? De meest effectieve manier om jouw mindset te veranderen

Mindset veranderen uitgelicht

Mindset, klinkt zweverig en is het eigenlijk ook. Maar… het kan zweverig klinken, het is wel superbelangrijk. Want ik geloof oprecht dat je zonder een goede mindset nooit de resultaten zult bereiken die je wilt bereiken.

Kijk bijvoorbeeld naar onderzoeken die gedaan zijn bij winnaars van grote prijzen, zoals onder andere de Staatsloterij. Het blijkt dat deze winnaars vaak binnen een paar jaar weer hetzelfde banksaldo hebben als vlak voor ze de loterij wonnen. Of nog minder, dat ze nu gewoon aan de grond zitten. Waarom? Omdat hun mindset de hoeveel geld niet aankon.

Ben jij er helemaal klaar mee dat je mindset niet matcht met je wensen en wil je direct beginnen. Dan heb ik iets moois voor je. Voor slechts € 47,- kun jij direct aan de slag in de Puur Mindset Academy.

Wat is mindset?

Ik heb nu al een paar keer het woord ‘mindset’ gebruikt, maar wat is het eigenlijk? Het zal je niet verrassen dat het woord Engels is en voor het gemak vertaal ik de betekenissen direct in het Nederlands.

Mindset is ‘a person’s way of thinking and their opinions’ (bron: Cambridge Dictionary). Kortom: de manier hoe iemand denkt en wat zijn of haar meningen zijn.

Een andere betekenis: ‘a mental attitude or inclination, a fixed state of mind’ (bron: Merriam-Webster). Kortom: een mentale houding of neiging, dat je een vast gedachtenpatroon hebt.

Mindset is dus een manier van denken en dat zorgt ervoor dat je een bepaalde mentale houding aanneemt. Als voorbeeld hiervan heb ik al een paar keer de vergelijking gehoord met een thermostaat en dat vind ik wel erg treffend. Als jij de thermostaat van de kachel op 20 graden zet dan wordt in huis 20 graden en niet warmer. Tenzij er een storing is, dan zou het zomaar kunnen dat het 25 graden wordt. Of juist maar 15. Maar als de thermostaat weer in z’n normale doen is, wordt het 20 graden.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld je geld-mindset. Als jij je geldthermostaat op € 50.000 per jaar verdienen zet, dan zal je ook € 50.000 per jaar verdienen. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder maar het gemiddelde zal die € 50.000 zijn. Win je de loterij dan kan het zomaar gebeuren dat je het geld binnen no-time weer verliest. Want je thermostaat (dus mindset) kan het niet aan.

Je mindset veranderen

Wil je echt succesvol worden in het leven en leven in overvloed, dan moet je zorgen dat je daar zelf toe in staat bent. En dat betekent in een hoop gevallen dat je je mindset wilt veranderen.

Helaas doe je dat niet ‘even’. Het is niet als ‘dan koop ik toch gewoon een skinny jeans en dan ben ik slank’. Nee mindset veranderen is echt wel een dingetje. Sommige mensen doen daar hun hele leven over en worstelen dan nog steeds met bepaalde onhandigheden in hun gedachtes.

Maar het kan zeker wel. Ik ben er zelf een goed voorbeeld van, want ik ben me al jaren aan het verdiepen in mindset. Ik lees boeken, veel boeken. Ik ga naar seminars en ik luister ook regelmatig naar podcasts over dit onderwerp.

‘De koning’ van de mindset is in mijn ogen Michael Pilarzcyk. Ik ben al meerdere keren bij hem geweest, maar ik vind het jammer dat ik hem pas ben gaan volgen toen hij al behoorlijk groot en bijna niet meer benaderbaar was. Daarom ben ik altijd op zoek naar ‘de prins’, iemand die hem op zou kunnen volgen en die nu al goed is maar die nog wel klein genoeg is om heel persoonlijk te zijn. Daarover later meer ?.

Negatieve mindset veranderen

Wat je natuurlijk direct wilt veranderen is een negatieve mindset. Een negatieve mindset brengt je nergens. Sterker nog, dat gaat enorm tegen je werken. Want, ook weer zo’n mindset uitdrukking, je wilt wel dat de wet van de aantrekkingskracht vóór je werkt in plaats van tégen je.

De wet van de aantrekkingskracht kun je vergelijken met wat vaak wordt gezegd ‘wat je aandacht geeft groeit’. Als jij je richt op negatieve emoties, gevoelens en gebeurtenissen dan zorgt de wet van de aantrekkingskracht dat je nog meer van die negatieve shit over je heen krijgt. En het lijkt me dat dit nu juist iets is dat je niet wilt.

Ook zoiets, het woordje NIET bestaat niet in je gedachtes. Dus als jij niet dik wilt worden, ben je in gedachten juist bezig met dik worden. Wet van de aantrekkingskracht, waar je je op richt trek je aan. Pas dus op en richt je op wat je wel wilt. Wat wil je wel? In 6 maanden tijd naar maat 38 en 60 kilo wegen. Dat is een positief doel en dat is wat je wilt.

Fixed mindset veranderen

Je wilt niet alleen van je negatieve mindset af, nee je wilt ook van je fixed mindset af. Je hebt namelijk 2 soorten mindsets. Een groei mindset en een fixed mindset.

Mensen met een groei mindset zijn ervan overtuigd dat je je kwaliteiten kunt ontwikkelen.  Ze zijn niet bang om te falen, want falen betekent dat je je iets kunt leren, dat je kunt groeien. Iemand met een groei mindset kan dus feedback of kritiek aannemen en daarvan leren.

Kenmerken van een groei mindset

 • Je bent leergierig
 • Je bent niet bang om te falen
 • Kwaliteiten zijn er om te ontwikkelen
 • Je reageert positief op veranderingen in je omgeving
 • Je kunt goed feedback of kritiek aannemen
 • Een gemaakte fout gebruik je om van te leren
 • Je experimenteert graag

Daar tegenover staat de fixed mindset. Mensen met een vaste mindset houden van vastigheid en stabiliteit. Dingen waar zij niet goed of minder goed in zijn doen ze liever niet. Dan kun je ook geen feedback of kritiek krijgen en je voorkomt dat je fouten maakt. Deze mensen zijn vaak perfectionistisch en ze hebben vaak faalangst.

Kenmerken van een fixed mindset

 • Je vermijdt risico’s
 • Je wilt jezelf steeds bewijzen
 • Je hebt veel behoefte aan stabiliteit
 • Wanneer iemand anders succesvoller is dan jij, voel je je bedreigd
 • Je vindt het lastig om feedback en kritiek aan te nemen
 • Je hebt faalangst
 • Je ontwikkelt geen kwaliteiten, je staat stil

Heb jij al een voorkeur voor een bepaalde mindset? Ik wel, ik laat de fixed mindset graag los en wil die graag veranderen in een groei mindset. En dat kan. Natuurlijk niet binnen een dag, maar geleidelijk aan kan je jouw manier van denken veranderen. Focus je op het proces en niet alleen op het eindresultaat. Zorg dat je onderweg bent, maak stappen en onderweg mag je leren.

Mindset training

Als je je mindset wilt veranderen dat moet je constant op blijven letten. Waar laat ik wat liggen, waar denk ik toch weer negatief? Mindset is een levenslange training. En op de momenten dat het wat minder met je gaat merk ik dat het een uitdaging is om op het rechte pad te blijven.

Wat doe ik als mindset training?

 • Ik schrijf iedere dag meerdere keren in mijn dankbaarheidsdagboeken. Want dankbaarheid is de basis van alles.
 • Ik luister podcasts en lees boeken. Als ik zie dat ik ergens fout ga, ga ik direct op zoek naar hoe het beter kan en leer ik het liefst van mensen die hebben laten zien dat zij deze hobbels al genomen hebben.
 • Affirmaties. Ja, dat is voor de spiegel zeggen hoe leuk je jezelf vindt. Nee hoor, geintje. Dat is wat veel mensen denken, maar het hoeft niet zo te zijn. Zo schrijf ik mijn affirmaties bijvoorbeeld op en probeer ik iedere dag nieuwe affirmaties te verzinnen. Maar er zijn ook mensen die iedere dag dezelfde affirmaties opzeggen. Het is maar net wat bij jou past.
  Een affirmatie is een vorm van jezelf hersenspoelen maar dan op een positieve manier. Je zegt een bekrachtigende zin (bijvoorbeeld ‘ik ben rijk geboren’) en je zegt het in de tegenwoordige tijd alsof het nu al zo is. Als je het maar vaak genoeg zegt gaan je hersens het vanzelf geloven.

Mindset oefeningen

De hamvraag is nu ‘hoe doe je dat, je mindset veranderen’. Kun je dat zelf? Zijn er mindset oefeningen die je kunt doen? Ik zou het niet zo zeer mindset oefeningen noemen, maar ik zou het een constante training noemen. Altijd op blijven letten op wat je denkt. Jezelf meteen terugfluiten als je negatief denkt. Zorg dat jouw glas altijd halfvol is in plaats van halfleeg.

Wat ik ook zeker aan zou willen raden is ‘word een spons’. Ga op zoek naar die boeken die gaan over de uitdagingen waar jij mee zit. Gaat het over geld, kies dan de mindsetboeken over geld-mindset. Heb je steeds problemen met relaties of lukt het niet eens om een relatie te krijgen? Focus je dan daarop. Er zijn zoveel goede boeken, podcasts te vinden maar het beste wat je in mijn ogen kunt doen is een coach zoeken.

Mindset coaching vinden

Blinde vlekken worden niet voor niets blinde vlekken genoemd. Je ziet ze gewoon zelf niet en iets wat je niet ziet kun je ook niet oplossen. Daarom vind ik het zelf fijn om me te laten coachen. Dat er iemand is die mij kan spiegelen op het gebied waar ik nog niet goed genoeg ga.

Zoals ik al zei ben ik erg fan van Michael Pilarzcyk, maar die is eigenlijk al te groot geworden om je persoonlijke coach te worden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar iemand die al goed is, maar die nog niet te groot is geworden. Ik heb die mindset coach gevonden in Jerik van Nuenen (Puur Mindset Academy). Wat voor mij erg fijn is is dat hij ook erg goed is in affiliate marketing en dat is voor mij 2 vliegen in 1 klap.

Jerik coacht zijn klanten nog 1 op 1 en ik heb zelf gemerkt dat hij supergoede vragen stelt en heel snel de vinger op de zere plek weet te leggen. De aha-momenten vliegen me dan om de oren en tijdens het eerste gesprek met Jerik (drie kwartier/uurtje) zag ik meteen waar ik fout ging en wat ik beter kon doen. Sterker nog, vóór het gesprek was mijn affiliate website nog een vergaarbak van vanalles en nog wat. Ná het gesprek zag ik precies hoe ik er een geheel van kon maken. En dat allemaal door 1 gratis gesprek.

De mindset training van de Puur Mindset Academy

Wat is zo fijn vind aan Jerik van de Puur Mindset Academy is dat hij je de mogelijkheid geeft om laagdrempelig met hem kennis te maken. Je kunt namelijk zijn e-book ‘Word de beste versie van jezelf’ voor € 37,50 kopen. Dan krijg je niet alleen een e-book van meer dan 120 pagina’s. Je krijgt ook nog 3 bonus e-books. En nog veel belangrijker, je krijgt een gratis gesprek van drie kwartier tot een uur van hem. Dat is dat gesprek waar ik het in de vorige alinea over had.

Ik heb een video opgenomen over wat je allemaal krijgt en wat ik ervan vond. Hij staat boven deze paragraaf. Check it out. En als je blij wordt van het aanbod van Jerik dan kun je hier het e-book ‘Word De Beste Versie Van Jezelf’ bestellen.

PS: Meer weten over manieren van online geld verdienen? Bekijk dan mijn uitgebreide blog over online geld verdienen.

Mindset veranderen Word de beste versie van jezelf mockup

Zelf je mindset veranderen?

Dat kan, ga lekker met dit e-book aan de slag.

Plaats een reactie