Wat is ‘winst’ eigenlijk?

Wat is ‘winst’ eigenlijk?

Iedereen zegt dat winst maken het allerbelangrijkste is. Maar wat is winst eigenlijk? Ik denk dat het je niet gaat helpen als ik zeg dat er verschillende soorten winst zijn. Je hebt winst voor belasting, belastbare winst, fiscale winst, en er zijn vast nog meer termen.

Wat ook zo fijn is. Zeker in de boekhouding is winst afhankelijk van trucjes. Je kunt allerlei constructies verzinnen waarbij je winst eigenlijk heel hoog is, maar dat je het boekhoudkundig op 0 krijgt of zelfs op verlies. Of nog erger: dat je accountant tegen je zegt dat je een mooie jaarwinst hebt gemaakt, maar dat je dat niet terugziet op je bankrekening. Die kan gewoon leeg zijn ook al heb je boekhoudkundig een mooie winst.

En dan bestaat er ook nog een formule waarmee je winst heel makkelijk kunt berekenen: Omzet -/- kosten = winst. En zo simpel is het.

Binnen de Profit First methode is winst keiharde knaken. Ja en die doekoe staat ook op je bankrekening. In de Profit First Methode draaien we de formule om:

Omzet -/- winst = kosten.

Op zich lijkt deze aanpassing totaal onbelangrijk, maar dat is het zeker niet. Door zo naar de formule te kijken maak je een complete mindshift. Want wat doe je? Als je omzet maakt dan zet je eerst een stuk van dat geld opzij en dat geld noem je winst. En wat er daarna overblijft kan je gebruiken voor kosten.

Kortom: je voorkomt dat je ‘winst’ verdwijnt, door het gewoon over te boeken naar een bankrekening die je ‘winst’ noemt. Al is het maar 1% van je omzet. Want heel eerlijk: als jij je bedrijf niet kunt bedruipen van 99% van je omzet dan ben je een ramp in wording.

Zet dus een bedrag opzij. Voor moeilijkere tijden. En dat bedrag noemen we winst, maar volgens je boekhouder is dat complete onzin. Lekker belangrijk, not! Want jij weet dat je een buffer op aan het bouwen bent en er staat echt geld apart. Geld dat ooit nog eens je redding zou kunnen zijn.

Plaats een reactie

Ik werk graag samen met Liesbeth omdat het fijn is om iemand te hebben die heel goed is in haar werk en die ook hart voor de zaak heeft. Iemand die zichzelf blijft ontwikkelen in haar vakgebied.

Adrienne van den Bos
Gifted People

Liesbeth is erg prettig om mee te werken omdat ze een persoonlijke en rustige benadering heeft en boordevol tips zit. Met de nadruk op tips: het is niet moeten, maar kunnen.

Kim Heijboer
Gewichtsconsulent Kim

Ik had vooral behoefte aan iemand die me kon helpen met Facebook en Facebookadvertenties, die alle ins and outs kent van Autorespond, die teksten kan schrijven en die meedenkt qua strategie. Liesbeth heeft deze kwaliteiten allemaal in huis.

Peter Plusquin
www.shortcuts.be

Vanaf de allereerste seconde heeft Liesbeth me tijd opgeleverd en ze ging meteen naast me staan. Ze zet mij als klant voorop en ze verstaat de kunst mij in het licht te zetten. Ze laat me voelen dat mijn succes haar succes is.

Carla Ketelaar
www.laatsteliefde.nl

De aanbevelingen van mijn klanten, die door Liesbeth uitgewerkt zijn, zijn voor mij goud waard. Ik las wat klanten van mij vonden, wat ze van mijn dienst vonden en dat komt zo binnen. Het is niet alleen een waardevolle recensie of aanbeveling, het werkt ook goed voor je social proof op je website.

Petra Duijzer
www.creatiefsucces.nl

Liesbeth streeft een hoge kwaliteit na en komt haar afspraken na. Ze zoekt dingen uit en denkt mee. Ze is leergierig en zelfstandig en ze blijft zich ontwikkelen, daardoor was ze een goede sparringpartner. Ze was er echt voor me en ik voelde me door haar gesteund.

Danielle Leuvering
www.vabusinessacademy.nl