Wat is Profit First?

Wat is Profit First?

Profit First is een methode die oorspronkelijk uit Amerika komt. Mike Michalowicz  heeft de methode ontwikkeld en er een boek over geschreven en Femke Hogema heeft Profit First naar Nederland gebracht.

Profit First is een methode om de geldstromen binnen je bedrijf te managen door je ontvangsten te verdelen over verschillende potjes. Niet met een Excel-sheet, maar door het geld echt over te maken op verschillende rekeningen die allemaal hun eigen ‘doel’ hebben.

Door je geld zo te verdelen heb je meteen overzicht. Welke bedragen moeten blijven staan (denk dan bijvoorbeeld aan geld voor de inkomstenbelasting en de btw-aangifte). Hoeveel salaris kan je jezelf uitbetalen zonder dat je je bedrijf in moeilijkheden brengt? En hoeveel geld blijft er dan over voor kosten?

Vergeet vervolgens het belangrijkste niet: winst. Profit First heet niet voor niets Profit First ?. Je reserveert ook een bepaald percentage van iedere ontvangst als ‘winst’. Een buffer voor moeilijke tijden. Want het is niet de vraag óf er een moeilijke tijd komt, maar wannéér er een moeilijke tijd komt (ik zeg corona).

Wat is Profit First niet?

Profit First is geen boekhoudsysteem. Het vervangt je accountant ook niet. En het is al helemaal geen belasting-adviseur. Alles wat je binnen deze methode doet is intern en helpt jou als ondernemer om in 1 oogopslag overzicht te hebben. Je hoeft namelijk alleen maar op je bankrekeningen te kijken en je weet hoe je er voor staat.

Winst is ook geen fiscale winst. Daar heeft het helemaal niets mee te maken. Binnen Profit First noemen we het winst, maar in feite is het gewoon een percentage dat je van iedere ontvangst opzij zet als buffer.

Plaats een reactie

Ik werk graag samen met Liesbeth omdat het fijn is om iemand te hebben die heel goed is in haar werk en die ook hart voor de zaak heeft. Iemand die zichzelf blijft ontwikkelen in haar vakgebied.

Adrienne van den Bos
Gifted People

Liesbeth is erg prettig om mee te werken omdat ze een persoonlijke en rustige benadering heeft en boordevol tips zit. Met de nadruk op tips: het is niet moeten, maar kunnen.

Kim Heijboer
Gewichtsconsulent Kim

Ik had vooral behoefte aan iemand die me kon helpen met Facebook en Facebookadvertenties, die alle ins and outs kent van Autorespond, die teksten kan schrijven en die meedenkt qua strategie. Liesbeth heeft deze kwaliteiten allemaal in huis.

Peter Plusquin
www.shortcuts.be

Vanaf de allereerste seconde heeft Liesbeth me tijd opgeleverd en ze ging meteen naast me staan. Ze zet mij als klant voorop en ze verstaat de kunst mij in het licht te zetten. Ze laat me voelen dat mijn succes haar succes is.

Carla Ketelaar
www.laatsteliefde.nl

De aanbevelingen van mijn klanten, die door Liesbeth uitgewerkt zijn, zijn voor mij goud waard. Ik las wat klanten van mij vonden, wat ze van mijn dienst vonden en dat komt zo binnen. Het is niet alleen een waardevolle recensie of aanbeveling, het werkt ook goed voor je social proof op je website.

Petra Duijzer
www.creatiefsucces.nl

Liesbeth streeft een hoge kwaliteit na en komt haar afspraken na. Ze zoekt dingen uit en denkt mee. Ze is leergierig en zelfstandig en ze blijft zich ontwikkelen, daardoor was ze een goede sparringpartner. Ze was er echt voor me en ik voelde me door haar gesteund.

Danielle Leuvering
www.vabusinessacademy.nl